-10% reducere la toate produsele folosind codul IARNA10
Lavanda: plantare, îngrijire și înmulțire
Levănțica cultivată în mod obișnuit este lavanda comună sau engleză Lavandula angustifolia (denumită anterior L. officinalis). Este o plantă perenă si stufoasă. Levănțica crește până la 130 cm înălțime. Are flori mici albastru-violet pe vârfuri. Frunzele au o nuanță verde cu nuanțe de albastru și au forma unui ac. Uleiurile din flori dau plantei parfumul său distinctiv, asemănător unui balsam.
Numită levănțică „engleză” pentru că proliferează în climatul englez, principalele cerințe ale acestei plante sunt mult soare și un drenaj bun. Este populară mai ales pentru ca atrage albinele, fluturii și polenizatorii în grădină. Planteaza levănțică de-a lungul unei alei sau lângă o zonă de relaxare.
Interesant este că numele de lavandă provine de la rădăcina latină lavare, care înseamnă „a spăla”, deoarece a fost folosită în băi pentru a purifica corpul și spiritul. Astăzi, este adesea folosită în săpunuri și șampoane.
În plus, lavanda are utilizări medicinale dovedite. Atunci când uleiurile esențiale sunt inhalate, levănțica are proprietăți calmante care reduc anxietatea; este, de asemenea, un sedativ blând pentru insomnie. În antichitate, florile de lavandă erau cusute în plicuri pentru a ajuta în caz de insomnie.
Lavanda este utilă chiar și în bucătărie, la fursecuri și siropuri, fiind un ingredient prezent în bucătăria provensală.
Cum se plantează lavanda?
După cum am menționat mai sus, levănțica preferată solurile bine drenate, de la cele sărace în nutrienți, la cele moderate și fertile. Dacă apa stagnează la radacinile lavandei, poate să apară putregaiul rădăcinilor. Solul argilos poate fi îmbogățit cu gunoi de grajd sau compost pentru a contribui la drenajul solului. Plantează lavanda într-un loc care are cel puțin 6 până la 8 ore de lumină solară în fiecare zi.
Când se plantează lavanda?
Lavanda este cel mai bine plantată ca plantă tânără, începând cu primăvara, după ce solul s-a încălzit până la cel puțin 15 ° C, cand amenințarea înghețului a trecut.
Dacă plantezi toamna, alegi plante mai mari și mai stabilite pentru a le asigura supraviețuirea pe timpul iernii.
Cum se plantează lavanda?
Lavanda crește greu dacă este înmulțită prin semințe. Cea mai eficienta variantă este să cumperi plante mici de la o pepinieră sau să înmulțești planta prin intermediul butașilor de esență moale de la o plantă existentă. Semințele au nevoie până la trei luni pentru a germina, iar răsadurile trebuie să fie iernate în interior, în climat răcoros.
Planteaza lavanda la un metru una de alta.
Adăuga mulci pentru a preveni apariția buruienilor. Tine totuși mulciul departe de coroana plantei de lavandă, pentru a preveni excesul de umiditate și putrezirea rădăcinilor.
Cum se îngrijește lavanda?
Udă planta de lavandă o dată sau de două ori pe săptămână după plantare până când plantele dau semne s-au prins. Udă plantele mature la fiecare 2 până la 3 săptămâni până când se formează muguri, apoi o dată sau de două ori pe săptămână până la recoltare. (Frunzele galbene sunt adesea un semn de udare excesivă.)
În zonele de creștere mai reci, plantele pot avea nevoie de protecție suplimentară pentru iarnă. Acoperă plantele cu un mulci de iarnă din ramuri veșnic verzi sau paie, izolându-le de vânturile și temperaturile înghețate. Citește mai multe despre îngrijirea de iarnă a plantelor de lavandă.
O altă opțiune pentru zonele reci este să crești levănțica într-un ghiveci, păstrând-o vara în aer liber și iarna în interior. În interior, plasează ghiveciul lângă o fereastră orientată spre sud, pentru a avea cât mai multă lumină posibil – uda cu moderație, deoarece planta va fi latentă în acest moment.
Tunderea lavandei
În climatele mai reci: taie plantele primăvara, când frunzele verzi încep să se dezvolte.
Tulpinile florale pot fi recoltate în timp ce înfloresc sau tăiate după ce florile se estompează pentru a menține planta ordonată.
Cele mai recomandate soiuri de lavanda
Lavanda engleză (Lavandula angustifolia), cea mai comună,. Există sute de soiuri în multe culori (alb, roz, albastru-violet și multe nuanțe de violet) și dimensiuni. Adesea înflorește de două ori într-un sezon.
‘Hidcote’: flori violet intens; frunziș gri-argintiu; formă compactă
‘Munstead’: flori violet-albastru; frunziș verde închis; formă compactă
„Miss Katherine”: flori roz intens; frunziș aromat; formă de movilă
Lavandinele (L. x intermedia) – un hibrid de lavandă engleză și portugheză (L. latifolia) – sunt în general plante mai mari care înfloresc doar o dată pe an, mai târziu în timpul verii.
„Provence”: soi viguros, cu tulpină lungă; foarte parfumat.
Lavanda spaniolă (L. stoechas) și levănțica franceză (L. dentata) sunt de obicei rezistente iarnă.
Cum să cultivi lavandă nouă din butași?
Taie butasii după înflorirea plantei. Alege lăstari laterali pentru butași care nu au muguri.
Tăie foarte jos lângă rădăcină, obținând câțiva centimetri de tulpină. Răzuie ușor partea exterioara a tulpinii, pe o parte cu un cuțit. Îndepărtează frunzele de pe tulpina lăsând doar 2-3 frunze in partea de sus a butașului.
Umple un ghiveci mic cu un amestec de compost si vermiculit horticol (o parte compost și o parte vermiculit). Opțional: scufunda mai întâi fiecare butaș în hormon de înrădăcinare.
Introdu tulpina in amestecul din ghiveci. Tasează solul și udă. Acoperă întregul vas cu plastic transparent sau o pungă de polietilenă pentru a crea umiditate. Pune ghivecele într-o zonă caldă, umbrită.
Așteaptă aproximativ 3 săptămâni să apară rădăcinile. Udă de fiecare dată când solul este uscat de la un centimetru mai jos; hrănește cu 1/4 îngrășământ lichid pentru plante o dată pe săptămână.
După câteva săptămâni, transplantează noua plantă de livada într-un vas mai mare.