Bujorii – plantare, îngrijire și înmulțire

Bujorii sunt plante perene care înfloresc în fiecare an pentru a ne bucura cu cele mai bogate si atrăgătoare flori și cu frunzișul verde luxuriant. Află cum să plantezi, să creșteți și să îngrijiți bujorii pe tot parcursul anului.

Bujorii sunt plante perene cu flori care se plantează cel mai bine toamna pentru acele flori surprinzător de frumoase care înfloresc din primăvară până în vară. 

Bujorii - plantare, îngrijire și înmulțire

Informații generale despre bujori

În anii 1930 și ’40, cataloagele de plante enumerau doar trei tipuri de bujori: alb, purpuriu și roz trandafiriu. Astăzi, sunt disponibile mii de soiuri. Bujorii sunt rezistenți la frig (au nevoie de o perioadă rece pentru formarea mugurilor – o frustrare pentru unii grădinari din sud).Odată instalați în grădină, ei pot bucura mai multe generații. Se știe că unii au prosperat timp de un secol!

Când este sezonul bujorilor? Când înfloresc bujorii?

Bujorii înfloresc de la sfârșitul primăverii până la începutul verii, în funcție de locul în care sunt plantați și de varietatea de bujori pe care o cultivi. Multe pepiniere oferă varietăți cu înflorire timpurie, de mijloc de sezon și târzie, ceea ce ne permite  să extindem sezonul de bujori pe mai multe săptămâni și să vne bucurăm de aceste flori minunate cât mai mult timp posibil!

Au nevoie de soare deplin și un sol bine drenat. 

Bujorii se bucură chiar și de iernile reci, deoarece au nevoie de răceală pentru formarea mugurilor.

Tipuri de flori de bujor

Există șase tipuri de flori de bujor din care poți alege. Parfumurile variază și ele – unele plante au mirosuri îmbătătoare asemănătoare trandafirilor, în timp ce altele sunt lămâioase sau nu au niciun parfum.


Unde se plantează bujorii?

Bujorii nu sunt prea pretențioși, dar alege cu atenție locul de amplasare, deoarece nu suportă perturbările și nu se transplantează bine.

Peonilor le place soarele deplin și, deși se pot descurca cu o jumătate de zi, înfloresc cel mai bine într-un loc însorit care primește 6-8 ore de soare în fiecare zi. 

Oferă-le  adăpost împotriva vânturilor puternice, deoarece florile mari ale bujorilor pot face ca aceștia să fie foarte grei. (Folosește țăruși pentru a-i ține ridicați și pentru a preveni ruperea lor). Nu îi planta prea aproape de copaci sau arbuști, deoarece bujorilor nu le place să concureze pentru hrană, lumină și umiditatea.

Cultivă bujorii într-un sol fertil, bogat în humus, umed, care se drenează bine. pH-ul solului trebuie să fie neutru.

Când se plantează bujorii?

Plantele de bujor necesită puțină întreținere, atâta timp cât sunt plantate corespunzător și se prind singure. Reține, totuși, că nu răspund bine la transplantare, așa că trebuie să îți planifici locul de plantare în consecință.

Plantează bujorii toamna: la sfârșitul lunii septembrie și în octombrie.

Dacă trebuie să muți o plantă matură, toamna este momentul potrivit pentru a o face – mai exact, când planta a intrat în repaus.

Bujorii ar trebui să fie transplantați cu aproximativ șase săptămâni înainte ca pământul să înghețe.

Deși bujorii pot fi plantați și primăvara, bujorii plantați primăvara nu se comportă la fel de bine. În general, aceștia rămân cu aproximativ un an în urma celor plantați toamna.

Cum se plantează bujorii?

Bujorii sunt de obicei vânduți ca tuberculi cu rădăcini goale, cu 3 până la 5 ochi (muguri), diviziuni ale unei plante de 3 sau 4 ani.

Spațiază bujorii la o distanță de 30 cm până la 1,5 metri unul de celălalt pentru a permite o bună circulație a aerului între plante. Aerul stagnant și umed poate fi o rețetă pentru dezvoltarea bolilor.

Sapă o groapă de dimensiuni generoase, într-un sol bine drenat și însorit. Adaugă compost în locul plantării.

 Dacă solul este greu sau foarte nisipos, îmbogățește-l cu compost. Încorporați aproximativ o ceașcă de făină de oase în sol. 

Așezați rădăcina astfel încât ochii să fie orientați în sus, deasupra unei grămezi de pământ din groapă, plasând rădăcinile la doar 5 cm sub suprafața solului. Nu planta prea adânc! 

Umpleți groapa, având grijă ca solul să nu se așeze și îngroapă rădăcina la o adâncime mai mare de 5 cm, iar apoi acoperă cu pământ.

Atunci când plantezi un bujor crescut în recipient, acoperă-l nu mai adânc decât a crescut în ghiveci.

Udă bine în momentul plantării.

Cum se îngrijesc bujorii?

Ca și copiii, bujorii tineri au nevoie de timp pentru a se dezvolta. De obicei, au nevoie de câțiva ani pentru a se stabili, a înflori și a crește. Și, destul de curând, se aventurează pe cont propriu, maturi și bine adaptați. Spre deosebire de majoritatea plantelor perene, nu trebuie să fie săpate și divizate la fiecare câțiva ani.

Lucrează bine solul înainte de plantare, amestecând compost și puțin îngrășământ, și asta ar trebui să fie suficient.

Dacă solul  este sărac, aplică  îngrășământ (făină de os, compost sau gunoi de grajd bine descompus) este la începutul verii, după ce bujorii au înflorit și au fost tăiate  florile. Nu fertiliza mai mult de o dată la câțiva ani.

Susține tulpinile. Tulpinile bujorilor nu sunt uneori suficient de puternice pentru a susține florile lor gigantice. Ia în considerare inelele metalice cu trei picioare pentru bujori care permit plantei să crească prin centrul suportului.

Îndepărtează florile de bujor imediat ce încep să se ofilească, tăind deasupra de prima frunză mare, astfel încât tulpina să nu iasă din frunziș. 

Îngrijirea bujorilor de toamnă

După îngheț, frunzele vor muri complet. Tai    planta până la pământ toamna pentru a evita îmbolnăvirea plantei.

Nu sufoca bujorii cu mulci. Acolo unde temperaturile scăzute sunt severe, pentru prima iarnă după plantare, mulcește lejer cu ace de pin sau scoarță mărunțită. Îndepărtează mulciul primăvara.

Deși bujorii nu trebuie divizați ca alte plante, toamna este un moment bun pentru a diviza sau transplanta dacă plantele tale sunt prea mari. Îndepărtează frunzele, apoi sapă în jurul rădăcinilor plantei într-un cerc mare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.