Coacazul are fructe mici, rotunde, asemanatoare fructelor de padure, care pot fi consumate proaspete sau preparate in placinte, budinci, sosuri de desert, gemuri si jeleuri.

Exista coacaze rosii, albe sau negre. Coacazul creste ca tufisuri la aproximativ 6 metri inaltime. Ele cresc cel mai bine in regiunile de vara rece si rareori prospera in regiunile de vara calda, cu exceptia cazului in care sunt plantate intr-un loc umbros si racoros. Coacazele sunt foioase, prin urmare isi pierd frunzele iarna.

A. Clima si solul

Coacazul suporta bine semi-umbra, insa potentialul sau biologic se manifesta in conditii de lumina deplina. Temperatura medie anuala cuprinsa intre 7.5 si 8.5℃ este temperatura ideala pentru cresterea coacazelor. Chiar daca arbustul poate trece prin ierni geroase, cu temperaturi de pana la -28℃, arsita verii ii poate cauza uscarea si pierderea arbustului. Solul preferat de coacaz trebuie sa fie fertil si argilos. Arbustul este iubitor de apa, insa totodata solul trebuie sa fie bine drenat.

B. Plantarea arbustilor de coacaz

Sapati o groapa suficient de lata pentru ca radacinile sa fie intinse si la fel de adanca. Puneti arbustul in centrul gaurii si umpleti treptat cu sol, intarind pamantul pe parcurs.

Udati arbustul abia plantat, iar la final presarati un strat subtire de gunoi de grajd bine putrezit, peste zona radacinii fiecarei plante.

Intre arbustii plantati in rand trebuie lasat cca. 1,5 m si 1,8 m intre randuri.

C. Tunderea/taierea arbustilor de coacaz

Coacazele rosii si albe ar trebui tunse ca o tufa deschisa, centrata, in forma de cupa – aceasta permite luminii si aerului sa curga liber in jurul ramurilor si usureaza culegerea. In anii urmatori, permiteti cresterea ramurilor in cadrul principal pana cand tufisul dvs. isi umple spatiul alocat. Apoi, taiati inapoi lastarii in crestere verticala la jumatate din lungimea lor, taiati pana la un mugur vertical.

Dupa plantarea coacazului negru, taiati fiecare ramura inapoi la doi muguri de la nivelul solului pentru a lasa o masa de lastari grosolani. La sfarsitul primului sezon de crestere, selectati un lastar puternic, taindu-l la nivelul solului.

D. Ingrijirea arbustilor de coacaz

Curatati de buruieni solul din jurul arbustului de coacaz si indepartati orice puieti de coacaze albe si rosii.

Asigurati-va ca plantele sunt udate in mod regulat pe timp uscat, dar nu exagerati.

Aplicati un strat de gunoi de grajd bine putrezit peste zona radacinii in fiecare primavara

E. Recoltarea arbustilor de coacaz

Taiati ciorchinii intregi, cand fructul este copt, dar totusi ferm.

coacaz pe tulpina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.