Cum pregătim trandafirii pentru perioada înghețului?

Din fericire pentru toți iubitorii de flori, trandafirul este pe cât de frumos, pe atât de ușor de îngrijit. Pentru că iubesc trandafirii la fel de mult ca tine, ți-am pregătit acest articol. Dacă dorești să afli cum îți poți proteja trandafirii de frigul iernii, citește în continuare! 

De ce trebuie să vă protejați trandafirii de îngheț? 

Protecția pe timp de iarnă este necesară pentru majoritatea tipurilor de trandafiri de grădină. Gradul de protecție depinde de tipul de trandafir și de poziția acestuia în grădină. Este recomandat să alegi numai tipuri suficient de rezistente pentru a supraviețui temperaturilor medii de iarnă, înregistrate de obicei în zona ta. Obiectivul principal al protejării trandafirilor, pe timpul iernii,  este de a menține planta, în special coroana și partea inferioară, uniformă și rece pe parcursul celor mai friguroase luni din an. Deteriorările cauzate de frig se datorează faptului că țesuturile plantei alternează între îngheț și dezgheț, așa că obiectivul nostru de a minimiza acest lucru.  

Cele mai cunoscute metode de protejare a trandafirilor pe timpul iernii. 

După cum am mai spus, nu ai nevoie de un talent aparte în arta grădinăritului pentru a avea trandafiri frumoși pe tot parcursul anului. Există patru metode simple, pe care dacă le urmezi nu vei da greș. Pentru a te ajuta, ți le voi explica în detaliu. 

1. Tăierea părților nefolositoare 

Trebuie să reduci cantitatea de apă și de îngrășăminte cu 6 săptămâni înainte de primul îngheț. Aceasta este o tehnică populară, cunoscută sub numele de ,,întărire”.  Cel mai indicat este să reduci cantitatea de  apă la jumătate și să oprești complet fertilizarea. Reducerea va ajuta la îngroșarea pereților celulelor plantelor, dându-le o culoare violacee.

Nu tăia trandafirii la începutul toamnei deoarece acest lucru va împiedica dezvoltarea semințelor. De asemenea, nu trebuie să tai niciun lăstar, începând cu luna August, deoarece aceștia vor juca un rol important în hrănirea, întărirea și protejarea trandafirilor pe timp de iarnă. Așteaptă până când trandafirii sunt în repaus vegetativ înainte de a începe să îi tai. Adică, până când cad majoritatea sau toate frunzele și tulpinile încep să își piardă din culoare. Odată ce temperatura s-a menținut constant în jurul valorii de -7 °C timp de 3-4 zile, poți să tai părțile nefolositoare și să începi să îți pregătești trandafirii pentru iernare. 

2. Reducerea înălțimii sau scurtarea corzilor

Taie toate tulpinile lungi până la aproximativ 1,5 m. Cu foarfeca de grădinărit curată și ascuțită, fă o tăietură la un unghi de 45°. Dacă poți, fă o tăietură la aproximativ 0,64 cm deasupra unui mugure orientat spre exterior. Tăierea tulpinilor va preveni legănarea și ruperea lor în bătaia vântului. De asemenea, ar trebui să îndepărtezi orice tulpini și  ramuri moarte sau deteriorate, dar asigură-te că nu tai nicio ramură sau tulpină sănătoasă. Poți tăia tufele de trandafiri până la 20-30 cm deasupra solului. Deși este opțională, tunderea lor  va  păstra aspectul îngrijit. 

3. Protejarea butașilor cu un strat de pământ. 

Cunoscută în popor și ca ,,mușuroire”, protejarea butașilor cu un strat de pământ este extrem de importantă. Folosește această tehnică pentru trandafirii hibrizi de arbore de ceai, grandiflora și floribunda. Aceste soiuri necesită o muncă și o izolare suplimentară. Această tehnică  izolează și acoperă tufa, menținând-o înghețată și protejând-o de lumina soarelui și de vânt. Adu pământ bine drenat din afara grădinii sau dintr-un loc îndepărtat de tufa pe care încerci să o protejezi. Nu săpa pământul din jurul plantei, deoarece acest lucru reduce șansele de supraviețuire ale plantei! Poți folosi, de asemenea, compost sau paie în loc de sol.

Dacă locuiești într-o zonă deosebit de rece, este necesară o acoperire suplimentară de paie. Folosește o lopată pentru a aduna 30 cm de pământ în jurul bazei trandafirului, iar apoi adaugă pământul bine drenat. Continuă să adaugi pământ până când vei acoperi tulpinile cu o movilă mică, de aproximativ 30 cm înălțime și 30 cm lățime. Dacă folosești compost pentru movilă, adaugă încă 15 cm de compost sau paie în partea de sus și pe părțile laterale ale movilei. Acoperă movila cu câteva ziare împăturite sau cu alte lucruri pe care le ai la îndemână, dacă se anunță vânt puternic. Dacă, în timp, movila se va micșora, trebuie să mai adaugi pământ sau compost. Îndepărtează ușor solul primăvara, când pământul începe să se dezghețe.  

4. Protejarea trandafirilor agățători, cățărători 

Strânge și leagă trandafirii cățărători cu sfoară de bumbac. Grupează 2-3 tulpini  și fixează-le ușor împreună pentru a le susține împotriva vântului. Ai grijă să păstrezi legăturile  lejere, pentru a nu zgâria planta. Înfășoară mănunchiurile cu paie uscate și pânză de sac. Adaugă un strat de paie uscate în jurul tulpinilor, apoi înfășoară-le cu grijă într-o pânză de sac. Fixează pânza cu sfoară sau sârmă pentru a menține totul la locul lui. În continuare, folosește metoda 2.  

5. Cum să protejezi alte soiuri de trandafiri 

Adună între 8 și 10 cm  de frunze uscate peste trandafiri. Pentru cel mai mic soi, care nu va fi afectat prea mult de vânt, tot ce trebuie să faci este să îi oferi o  mică protecție împotriva unui eventual dezgheț și reîngheț. Odată ce mini-trandafirii sunt complet ieșiți din vegetație, acoperă părțile laterale și vârfurile cu frunze uscate. Asigură-te că frunzele sunt uscate, deoarece umezeala poate duce la apariția bolilor și a mucegaiului. Primăvara, când pământul se dezgheață, îndepărtează toate straturile protectoare. 

6. Protejarea trandafirilor în ghiveci. 

Mută orice trandafir în ghiveci în interior înainte de primul îngheț. În climatele mai reci, îți poți proteja cu ușurință trandafirii în ghiveci aducându-i într-un garaj, un șopron sau o pivniță neîncălzită. Temperatura din interior trebuie să rămână între -4 și 4 °C  în timpul iernii pentru ca trandafirii să supraviețuiască. Odată ce pământul se dezgheață, poți duce trandafirii în ghiveci înapoi afară.  

Îți mulțumesc pentru atenție și sper că informațiile din acest articol îți vor fi de folos! 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.