Dalia, vedeta gradinilor in sezonul de vara

Dalia sau gherghina, asa cum mai este cunoscuta la noi, este vedeta gradinilor in perioada sfarsitului de vara. Florile care par ca niste pompoane sunt dorite atat in gradina cat si in compozitia aranjamentelor florale festive. In ultimul timp, atractia pentru aceasta floare este in plina expansiune, explicatia fiind varietatea de culori si forme pe care le ofera.

Plantarea

In primul rand, trebuie sa-i oferiti o expunere in locuri insorite sau usor semiumbrite, iar solul trebuie sa fie fertil, usor nisipos si cu un drenaj bun. Dalia suporta excelent caldurile din timpul verii doar daca i se ofera apa frecvent si din abundenta. Asta pentru ca prezinta o masa foliara foarte mare, adica frunze multe, si se deshidrateaza extrem de usor. Aceasta masa foliara viguroasa si udarile frecvente impun un numar mare de fertilizari, deoarece solul se spala foarte repede si pierde nutrientii esentiali.

Este important de stiut ca sunt cateva soiuri inalte care au nevoie de tutorare (suport) sau musuroirea plantei (o movilita) la baza in timpul perioadei de vegetatie, asta pentru a preveni caderea tulpinilor florale. In sol, dalia prezinta niste radacini ingrosate (tuberizate), care nu suporta temperaturile sub 0 grade C, motiv pentru care toamna tarziu este musai sa le scoatei si sa le depozitati in pivnite, magazii sau intr-un spatiu uscat unde temperatura sa fie in jur de 4-9 grade C.

Ingrijirea daliilor

Odata plantata in gradina, dalia are nevoie de ceva atentie din partea ta, bineinteles daca vrei sa obtii flori de invidiat. Intr-o prima faza trebuie sa eviti plantarea mai multor exemplare sau radacini tuberizate la un loc, deoarece o desime prea mare a lastarilor va duce la o umbrire reciproca, iar acest aspect este in defavoarea calitatii florilor. Apoi, este esential sa inlaturati varful de crestere al lastarilor rezultati din mugurii situati pe colet. Momentul optim pentru efectuarea acestei operatii este atunci cand deja s-au format 3 perechi de frunze. Scopul acestei interventii este de a stimula ramificarea plantei cat mai de la baza, pentru a obtine un exemplar bogat si compact.

O alta lucrarea esentiala in dezvoltarea daliei este copilirea. Aceasta presupune sa eliminati lastarii laterali care se formeaza pe tulpinile florale principale. Aveti grija ca primii copili se formeaza imediat ce apar bobocii, in partea superioara a lastarului florifer. Aceasta eliminare a copililor nu se face complet, ci doar a 2-3 perechi de frunze, de la varf catre baza lastarului.

Este extrem de important sa nu aplicati nicio copilire la cele doua perechi de frunze de la baza tulpinii, deoarece dupa ofilirea florilor din varf, copili formati aici vor devenii noile tulpini florale. Recomandare este ca aceasta lucrare sa fie facuta atunci cand copili sunt inca mici, asta pentru a nu consuma inutil din hrana plantei, iar ranile sa fie cat mai putin semnificative. O planta sanatoasa si crescuta armonios va oferi flori frumoase pentru mult timp care . Speram sa aplicati sfaturile noastre si sa obtineti cele mai spectaculoase flori de dalia!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.