Ingrijirea gladiolelor

Gladiolele sau crinii de camp, cum mai poarta denumirea, fac parte din categoria florilor care te cuceresc atat cu aspectul atragator, cat si cu o multitudinea de culori si un miros deosebit. Dintr-o gradina imbietoare, unde sa te simti ca in mijlocul unei oaze paradisiace de verdeata, gladiolele sunt nelipsite. Datorita aspectului lor, reusesc sa induca o stare de bine celor care au norocul sa se afle in preajma lor. Acestea pot sa fie plantate incepand cu luna aprilie, pana la mijlocul lunii iunie. Dupa ce ai trecut acest hop si ai actionat ca la carte, asa cum este adnotat pe prospect, nu iti mai ramane decat sa le acorzi putin din timpul tau, pentru a le ingriji, si mai apoi, te poti bucura din plin de ele.

Producatorii recomanda alegerea unui sol bogat in substante nutritive dar si in humus. Gladiolele nu necesita lucrari ample, insa este bine sa stii ca sunt adeptele curateniei, din acest motiv este indicat, pentru a creste asa cum iti doresti, sa le cureti buruienile care cresc in jurul lor, constant. Mai apoi, nu uita sa afani solul de langa gladiole si sa le uzi, mai ales in sezonul secetos. De retinut: cand observi ca apar primele tije ale plantei, este recomandat sa amenajezi un musuroi de pamant pe langa ea, iar mai apoi sa prinzi tijele, eventual de araci. Aceasta actiune este bine sa fie urmata deoarece, nu trebuie sa uiti ca gladiolele ajung la inaltimea de 1 metru, 1 metru si jumatate, din acest motiv, daca nu sunt sustinute, pot sa se aplece si sa se rupa. Mai sus, am prezentat ceea ce este recomandat de facut in cazul in care ai posibilitatea sa plantezi gladiolele la tine in curte.

In cazul in care optezi pentru plantarea acestor flori in ghivece, pe care sa le tii in interiorul casei, trebuie sa stii ca au nevoie de mult spatiu, in pamant, pentru a se extinde. Iata de ce, specialistii recomanda ca sa achizitionezi ghivece incapatoare. Udarea se face in mod constant dar nu trebuie sa abuzezi de apa. Este bine sa stii ca in momentul in care solul este uscat, tijele se confrunta cu un risc extrem de mare de a se usca si ele. Pentru ca sunt mari iubitoare de lumina, este indicat sa le asezi in locuri bine luminate, in caz negativ risti sa se usuce si mai apoi sa moara.
Fertilizarea gladiolelor se face in mai multe etape, in special: in prima faza cand apar cele dintai frunze, mai apoi cand apar boboci dar si cand ies la iveala florile. Fara o fertilizare corespunzatoare, nu exista riscul ca acestea sa se usuce, insa apare posibilitatea ca gladiolele sa nu se dezvolte la adevarat lor valoare.
In mometnul in care optezi sa tai gladiolele pentru a le aseza intr-o camera, este bine sa ai la indemana un cutit ascutit, iar momentul zilei sa fie dimineata sau seara, in niciun caz cand este foarte cald afara. Taierea se face doar la plantele care au flori deschise, pe diagonala, fiind indicat sa se pastreze si cateva frunze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.