Liliacul, un clasic al gradinilor romanesti

Liliacul (Syringa vulgaris) un clasic al gradinilor romanesti, este un arbust din familia Oleaceaelor, originar din Asia, ce poate atinge pana la 4 metri inaltime. Liliacul este un arbust cu flori, deloc pretentios si foarte apreciat in gradina pentru florile sale minunat de parfumate de culoare alba, violeta sau albastra.

Cu frunzele sale ovate sau lat-ovate, de un verde inchis, liliacul poate avea flori simple sau duble, placut mirositoare, grupate in ciorchine de pana la 20 cm lungime, multiflorale, in culori diferite, de la liliachiu la alb.

Creste in tufisuri, in salbaticie, dar este mai ales cultivat ca arbust ornamental.

Sfaturi practice

Liliacul infloreste din mai pana in iunie, oferind un spectacol imbatator si colorat. Liliacul, planta care exista in 22 specii diferite, accepta o expunere la soare sau in semi-umbra si un sol neutru sau calcaros.

Acest arbust rustic este apreciat de gradinari pentru vigoarea si longevitatea sa, chiar daca este sensibil la cateva boli, precum bacterioza liliacului (pete negre), oidium (un tip de mucegai) si este atacat de fluturele liliacului, care isi depune larvele pe frunzele sale, iar acestea le mananca.

Plantarea si intretinerea liliacului

Cea mai buna perioada de plantare a liliacului este primavara, in lunile aprilie sau mai. Daca va doriti un liliac in gradina, este de preferat sa alegeti o planta tanara, care poseda cat mai multe ramuri si care este bine inradacinata in ghiveciul ei.

Liliacul se planteaza de regula intr-un loc insorit unde va inflori mai repede si cu drenaj bun al solului (neutru sau calcaros). Pentru plantarea sapati o groapa de aproximativ 60 cm adancime si 60 cm latime si adaugati in pamantul de gradina si compost sau gunoi de grajd. Acoperiti  radacina cu paie si apoi udati. Dupa plantare, trebuie udat abundent timp de cateva saptamani. Liliacul se prinde greu, asa ca in primul an nu-i exclus sa se usuce.

Ingrijirea presupune taierea liliacului dupa inflorire, reducand la jumatate tijele cu inflorescente trecute. Iarna sau primavara devreme, liliacul se curata bine de toate resturile (frunze si flori uscate), se scutura strasnic pentru a fi reintinerit. Vara, liliacul se poate inmulti prin butasire.

Liliac – Sensation

liliac sensation

Liliac – MME Florent Stepman

liliac Florent Stepman

Liliac-Charles Joly

Liliac Charles Joly

Liliac-Andenken An Ludwing Spath

liliac mov

Liliac Roz-Syringa Vulgaris California Rose

liliac roz

Liliac Roz-Syringa Vulgaris AUCUBAEFOLIA

Liliac Roz-Syringa Vulgaris AUCUBAEFOLIA

Va invitam sa cumparati si sa va bucurati de bulbi sanatosi, cu inflorire garantata, de la Bulbi Romania.

Te asteptam sa interactionam pe paginile noastre sau Linkedin de FacebookTwitterInstagram sau Linkedin .

De asemenea, va puteti abona la canalul nostru de Youtube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.