Foarte cunoscutul arbore de magnolie a fost descoperit de botanistul francez Charles Plumier, pe insula Martinique, unde localnicii o botezasera „talauma“. Plumier i-a schimbat denumirea in magnolie, nume derivat din cel al cunoscutului botanist francez Pierre Magnol.

Magnolia este cel mai prolific arbust decorativ, florile sale variind de la alb, la o multitudine de variatii de roz, pana la violet si albastru.

Conditiile prielnice magnoliei

Adaptarea magnoliilor la conditiile mediului in care urmeaza sa fie plantate e o provocare. Desi nu sunt arbusti pretentiosi si greu de intretinut, trebuie sa faca fata noilor conditii de mediu unde se vor dezvolta ulterior. De exemplu, Magnolia Grandiflora poate suporta in mediul originar (partea de Sud si SE a Americii) temperaturi de la 6º C pana la -12ºC, in functie de locatie dar poate sa se adapteze foarte bine si in mediile unde temperaturile ating -18º C.

Soarele poate influenta culoarea florilor magnoliilor. Acestea se adapteaza foarte bine in zonele urbane, unde temperaturile au tendinta de a urca. Se „adapostesc” astfel langa cladiri, fiind ferite de vant. Se dezvolta foarte bine cand sunt plantate in vecinatatea caselor, intrucat sistemul lor radacinos isi face loc dedesubtul cladirilor cu fundatie solida.

Unele specii de magnolia prefera semi-umbra (Magnolia Wilsonii, Magnolia Sieboldii, Magnolia Macrophylla, Magnolia Soulangeana si Magnolia Globosa) mai ales vara, cand aerul este foarte cald si uscat, dar se dezvolta foarte bine si in locurile cu mult soare, unde nivelul de umiditate este ridicat.

Plantarea magnoliei

Magnolia prefera un sol bogat, lutos. Inainte de plantare, solul trebuie sa fie bine drenat. E recomandabila adaugarea unui amestec de materii organice. Dintre acestea, mentionam: bucati de scoarta de copac, compost, ingrasamant de frunze, ace de conifere, rumegus. Toate acestea contribuie la eliberarea in sol de substante nutritive. De retinut este sa nu plantati niciodata magnoliile foarte adanc in pamant.

Magnolia se hraneste cu substantele nutritive din sol, mai ales cu cele de la suprafata pamantului. In momentul plantarii, aveti grija sa nu rupeti nici una din radacini. Magnoliile au un sistem radacinos care, daca nu e in cea mai buna conditie, nu se va reface foarte repede si va impiedica cresterea lor. Groapa in care va fi pozitionata magnolia trebuie sa fie potrivita, astfel incat radacinile sa aiba suficient loc pentru a se dezvolta.

Pentru o mai buna sustinere, puteti lega arbustul de un suport, pe care il puteti inlatura dupa aproximativ un an. E preferabil sa plantati magnoliile cat timp sunt mici, cu o inaltime intre 46 cm si 120 cm, in functie de specie.

Magnoliile plantate primavara tarziu sau vara, trebuie udate, mai ales in prima etapa de crestere. Udatul poate fi prelungit si in al doilea sezon. Este recomandata si aplicarea unui ingrasamant.

Magnoliile nu au, in general, nevoie de taierea lemnului pe care apar florile. Daca totusi o asemenea operatiune e necesara, e bine sa fie efectuata magnoliilor care infloresc primavara, respectiv la inceputul verii. (ex: cum este Magnolia Grandiflora).

Cand cumparati un ingrasamant, acesta ar trebui sa contina trei dintre cele mai importante substante nutritive: azot, fosfor si potasiu. Azotul contribuie la dezvoltarea viguroasa a radacilonilor si confera plantelor o mai mare toleranta la seceta. Potasiul ocupa un rol esential in etapa dezvoltarii plantelor, iar magneziul contribuie semnificativ la reducerea clorozei. Ingrasamintele se aplica plantelor in perioadele martie-aprilie (trebuie sa fie bogate in azot), respectiv in septembrie – octombrie (bogate in potasiu).

Calitatile curative ale magnoliei

Florile de magnolia sunt recunoscute, de secole, pentru uzul frecvent, mai ales in China. Magnolia officinalis e cunoscuta pentru tratarea tusei, fiind folosita ca tonic in perioada de convalescenta. Mugurii sunt folositi pentru reducerea indispozitiilor si problemelor intestinale. Cunoscuta in China ca arbustul hou-po, Magnolia officinalis e pretuita pentru calitatile sale curative. Magnolia Liliiflora e de asemenea inregistrata in Istoria Farmaceutica Naturista drept o planta – “drog“ pentru durerile de cap.

Frunzele tinere ale Magnoliei Obovata sunt fierte si mancate ca legume, in timp ce frunzele uscate sunt puse pe carbuni, la foc, intr-un vas, sau pe gratar, fiind umplute cu ciuperci, pastarnac si praz. Sunt servite apoi cu orez. Alcaloizii care se extrag din mugurii Magnoliei Salicifolia au fost descoperiti actionand drept agenti anti-inflamatori, inhibitori ai sistemului central nervos si agenti blocanti neuromuscular.

Daca iti doresti un arbust cu flori elegante si rafinate pentru gradina ta, la Bulbi Romania gasiti soiuri variate de magnolie la cele mai bune preturi. Pentru o gradina spectaculoasa, poti comanda online si vei avea parte de flori minunate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.