Mituri in gradina

O multime de sfaturi bune in domeniul gradinaritului au fost transmise de-a lungul generatiilor, din om in om, dar totodata, au fost preluate si unele recomandari eronate sau gresit intelese. Iata cateva dintre aceste mituri in gradina:

1. Dupa taiere, trebuie sa varuiti crengile abia taiate

Aceasta este o practica veche, fara niciun scop final si care poate afecta negativ etansarea plagii. Cu toate acestea, exista exceptii: daca taiati un copac care ar putea fi amenintat de daunatori atrasi de rana proaspata a copacului,  atunci varuitul taieturii poate ajuta. Nu exista cu adevarat o modalitate de a tine organismele fungice in afara unei noi taieturi. In aproximativ jumatate din situatiile in care se utilizeaza aceste pansamente, vindecarea copacului dureaza mai mult decat daca acesta ar fi lasat liber. Vopseaua sau gudronul mentin umiditatea lânga noua rana, care, din pacate, ajuta la cresterea diferitelor organisme fungice care se descompun.

2. Aschiile de lemn sunt cel mai bun mulci

Acest lucru depinde foarte mult de locul in care le folositi. Sunt o optiune minunata de mulci pentru o gradina naturalista, dar mentin prea multa umiditate pentru cactusi si plante suculente. Exista si avertismente: stratul nu trebuie sa fie gros (nu mai mult de trei centimetri grosime) si nu trebuie acoperite tulpinile plantelor (pot provoca probleme cu daunatori si mucegai).

3. Hartia si cartonul sunt o bariera perfecta impotriva buruienilor

In anumite situatii, aceste materiale pot fi folosite ca bariera pentru buruieni si apoi acoperite cu aschii de lemn. Problema este ca pot impiedica patrunderea apei si schimbul de gaze daca devin prea umede sau prea uscate – sau daca sunt aplicate intr-un strat prea gros.

4. Uda plantele zilnic

In timp ce plantele de ghiveci pot avea nevoie de udare zilnica, cele din gradina nu au nevoie de acelasi tratament. Este mai bine sa udati de câteva ori pe saptamâna si sa irigati adânc. Udarea superficiala incurajeaza radacinile sa ramâna sus lânga suprafata. Evident, cactusii si suculentele au nevoie de udari rare.

5. Pesticidele organice sunt mai putin toxice decât cele sintetice

Pesticidele utilizate abuziv pot fi daunatoare, indiferent daca sunt considerate naturale sau sintetice. Piretrul, de exemplu, este fabricat din crizanteme, dar este inca toxic pentru oameni si animale de companie atunci când este manipulat necorespunzator. Ori de câte ori este posibil, cel mai bine este sa selectati cea mai putin toxica optiune disponibila, deoarece, chiar daca nu letale, multe dintre aceste pesticide pot provoca complicatii grave pentru sanatate. Depozitarea sigura a acestor produse poate ajuta la prevenirea oricaror accidente daunatoare.

6. Soarele concentrat prin picaturile de apa va arde frunzele

Razele difuzate ale soarelui nu sunt suficient de puternice pentru a provoca arsuri. De fapt, profesionistii in ingrijirea gazonului racoresc adesea gazonul stropind apa peste frunzis in cea mai fierbinte parte a zilei. In general, cel mai bun moment pentru udarea majoritatii plantelor de gradina este dimineata devreme, din cauza unei rate mai mici de evaporare a apei si a potentialului de a reduce bolile foliare care apar adesea in situatii prea umede.

7. Inmultirea trandafirilor cu ajutorul cartofilor

Desi nu este periculos, acest mit este doar o pierdere de timp si cartofi. Metoda cartofului, testata personal (din curiozitate) nu a dezvoltat niciodata radacini pe butasii de trandafiri, in timp ce cele pe care le-am facut in mod normal, 80% inradacinate.

Deci, daca inradacinarea trandafirilor in sol este mult mai eficienta, de ce sa irosim timpul degeaba?

8. Utilizarea zatului de cafea in gradina

Afirmatiile referitoare la zatului de cafea includeau mituri despre capacitatea zatului de cafea de a schimba pH-ul solului sub plantele iubitoare de acid, despre modul in care respinge daunatorii din jurul gradinii tale, etc. Niciuna dintre aceste afirmatii nu este adevarata. Foloseste zat de cafea in gradina, dar cu cumpatare. Nu folositi mai mult de 1-1,5 cm pe suprafata solului si, daca este utilizat ca supliment la gramezile de compost, pastrati-l la mai putin de 20%. Zatul de cafea poate impiedica si / sau ajuta la cresterea plantelor, in functie de planta. Cu exceptia cazului in care faceti cercetari amanuntite cu privire la ceea ce il folositi, este mai bine sa fiti judiciosi si sa continuati sa-l folositi in gramada de compost.

Va invitam sa cumparati si sa va bucurati de bulbi sanatosi, cu inflorire garantata, de la Bulbi Romania.

Te asteptam sa interactionam pe paginile noastre sau Linkedin de FacebookTwitterInstagram sau Linkedin .

De asemenea, va puteti abona la canalul nostru de Youtube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.