Trandafirul copacel. Frumusetea clasica, reinventata.

Trandafirul este considerat o planta speciala, simbol al elegantei si frumusetii, al războiului și politicii. Este o floare parfumata, din ale carei petale se prepara inca din vechime cele mai cautate parfumuri, cu o mare diversitatea mare de culori ce o face usor de integrat in orice tip de decor.

Trandafiri Tip Copacel

Trandafirii tip copacel sunt intalniti in gradinile si parcurile francezilor, fiind foarte atragatori si deosebiti, datorita coroanei care ne incanta cu florile lor toata vara.

Sunt flori cu incarcatura emotionala, cu miros puternic si placut, capabili sa transmita sentimente ce nu pot fi descrise prin intermediul cuvintelor.

Trandafirii tip copacel sunt plante care pe langa frumusetea lor au si o functionalitate importanta in design-ul gradinilor, ei putand fi folositi atat in delimitarea aleilor cat si in grupuri de plante si aducand o nota aparte de eleganta atemporala oricarei gradini.

Frumusetea lor este inegalabila si cuceresc orice privitor. Daca nu ai inca in gradina trandafiri tip copacel, la bulbiromania.ro poti gasi o gama variata de culori si forme!

Plantarea Trandafirilor Copacel

Tehnica de productie a acestui tip de trandafir tip copacel este cunoscuta de peste 200 de ani el fiind un soi de trandafir care necesita o atentie mai sporita fiind ceva mai sensibil la boli si daunatori, ce trebuie neaparat sustinut de un tutore atasat corespunzator.

Este important ca plantarea se sa faca intr-un loc insorit in prima parte a zilei si semi-umbrit in cea dea doua jumatate. Daca e plantat intr-un loc insorit pe toata perioada zilei, va suferi in perioadele caniculare si trebuie udat constant.

Deasemenea este vulnerabil in iernile geroase deci trebuie protejat in mod corespunzator. Cu toate astea trandafirii tip copacel (cu port inalt) vor fi atractia gradinii tale fiind cu adevarat impresionanti!

Metode de Intretinere

Trandafiri tip copacel sunt plante care cer lumina multa astfel ca se prefera plantarea lor in locuri insorite pentru a asigura arbustului o crestere normala, o inflorire abundenta, si o buna dezvoltare a lemnului. Procentul de avortare a florilor este legat de lumina insuficienta.

In ceea ce priveste caldura, temperaturile optime sunt de 16-18 °C noaptea, 18-20 °C in zilele inorate si 22-24 °C in zilele insorite. In perioada repausului vegetativ temperatura trebuie sa fie cat mai scazuta, 2-4 °C. Bineinteles ca aceste valori pot fi atinse doar in spatii protejate.

Solul trebuie sa aiba o umiditate constanta, excesul de apa si seceta fiind nefavorabile trandafirilor. De asemenea, trecerea de la o stare la alta produce socuri in viata plantelor, ei neavand nevoie de ingrijire deosebita dar constanta.

Trandafirul tip copacel prefera solurile usoare, bogate in humus, fertile. Solurile indicate pentru trandafiri sunt lutoase, lutoase-argiloase, permeabile cu pH intre 5.5-7.5.  Fertilizarea periodica cu gunoi de grajd toamna si ingrasaminte chimice toamna sau primavara sunt recomandate pentru trandafiri sanatosi si frumosi.

Taierile trandafirilor port inalt se face anual, in perioada de repaus vegetal: primavara inainte ca plantele sa intre in vegetatie activa si toamna dupa caderea frunzelor.

Un lucru extrem de important este faptul ca trandafirii infloresc numai pe ramurile anuale. Imbatranirea plantelor este evitata prin taierea  ramurilor; sistemul radicular va fi mult mai sanatos daca vom ciupi la plantare radacinile.

Trandafirii de gradina sunt foarte rezistenti la boli si daunatori. Butasii trandafiri de vanzare online au un mare avantaj deoarece va puteti baza pe garantia producatorului, pot fi achizitionati mult mai simplu si mai rapid si au transport garantat pana la tine acasa.

Este mult mai simplu cand nu trebuie sa te mai deplasezi si economia de timp este foarte mare. Mai mult de atat bulbiromania.ro garanteaza inflorirea tuturor trandafirilor pe care ii comercializeaza, fiind singurul producator din Romania cu intrega gama de plate adaptate climei noastre.

Protejarea trandafirilor copacel

Pentru a le asigura o durata de viata prelungita se recomanda sustinerea tulpinii tradafirilor cu port inalt, taierea corecta si protejarea pe timpul iernii.
Odata cu venirea iernii, acordati o atentie deosebita trandafirilor tip copacel, altoiti pe trunchi inalt. Altoiul fiind expus, riscul de a degera este mare. Pentru a proteja altoiul, inveliti coroana cu o gluga de protectie pentru iarna, pe care o umpleti cu paie.

Atentie! Nu folositi saci din plastic, deoarece acestia nu permit aerisirea coroanei, aceasta putand f afectata de mucegai. De asemenea, zilele insorite din februarie, vor crea un efect de sera, care va conduce la inmugurirea trandafitilor, care vor degera ulterior. Nu sunt recomandati nici sacii din iuta deoarece, retin multa apa si devin foarte grei.

Aceasta metoda de protectie devine insa ineficienta daca temperatura scade sub –20 °C. O metoda optima pentru zonele unde temperaturile scad sub –20 °C consta in protejarea trandafirilor cu un cilindru din plasa umplut cu frunze si paie. Acest cilindru trebuie pastrat atat timp cat temperaturile sunt scazute. Pentru acesta metoda frunzele si paiele se trateaza cu produse impotriva soarecilor.

O alta metoda de protejare a trandafirilor tip copacel, pe timpul sezonului rece este crearea unei custi cu dimensiuni de 1X1 m, pe care sa o umpleti cu frunze, pana la 30 cm deasupra varfurilor. Astfel, trandafirii tip copacel, vor fi feriti de modificarile climatice din timpul iernii.

Taierea trandafirilor copacel

La trandafirii tip copacel prima taiere este recomandata toamna, inainte de venirea iernii. Se vor taia ramurile principale la 35-40 de cm de la trunchi, apoi se acopera peste iarna pentru protejarea de inghet cu un sac special (AGRIL), care permite circulatia aerului.

Primavara efectuam a 2-a taiere a ramurilor principale la 15-20 de cm, pastrand 5-6 ramuri care sa confere coroanei un aspect sferic. Taiem ramurile secundare la 3-4 ochiuri, le indepartam pe cele care cresc spre interior si pe cele foarte subtiri.

O lucrare de taiere care se poate realiza pe tot parcursul anului este de eliminare a lastarilor salbatici crescuti din portaltoi. Acestia consuma din nutrientii necesari plantei. Suprimarea acestora se va face obligatoriu de la baza de crestere (de la ochi), nu de la nivelul solului, deoarece in acest caz va creste mai puternic.

Aplicati aceste metode de ingrijire a trandafirilor tip promisor si veti pelungi si imbunatati viata acestora!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.