Trandafirul catarator

Trandafirii sunt printre cele mai iubite si mai populare flori din lume, diversitatea mare de culori in care sunt disponibili facandu-i usor de integrat in orice tip de decor. Multi dintre trandafiri au miros placut puternic cu arome speciale.

Trandafirii sunt plante foarte diverse si, in functie de soi, pot avea tulpina taratoare sau cataratoare, de inaltime variabila.

Trandafirii cataratori

Trandafirii cataratori si semi-urcatori sunt specii si soiuri cu tulpini lungi, flexibile, cu flori mici sau mari care infloresc o singura data sau continuu.

Trandafirii urcatori difera de cei obisnuiti prin faptul ca, dupa ce au fost plantati, trebuie prinsi de un stalp, perete, pergola etc. Ramurile cresc foarte mult, uneori intinzandu-se pe spaliere special construite, pe casa sau pergole, garduri. Unele specii de trandafiri infloresc abundent.

Gama de culori si de forme este surprinzatoare. De la alb imaculat, la mov inchis, florile lor sunt simple si elegante sau bogate in petale dantelate. Sunt alegerea cea mai buna daca vrei sa imbraci un gard sau un chiosc de gradina. Cateva specii pitice pot creste si in balcon, cultivate in ghivece adanci din argila sau lemn. Este important ca balconul sa nu fie inchis, sa se bucure de aers de soare din plin.

Pentru a inflori din abundenta, trandafirii trebuie plantati in zone ferite de vanturi puternice. Pe timpul verii, pamantul trebuie prasit des, pentru a evita raspandirea buruienilor. Toamna sau primavara, se sapa mai adanc pamantul din jurul tufelor, dar fara a vatama radacinile. De asemenea, se indeparteaza imediat lastarii porniti din portaltoi, pentru a nu inabusi altoiul.

Trandafirii cataratori remontanti sunt preferati pentru inflorirea permanenta, oferind un decor continuu.

Trandafirii cataratori neremontati au frunzis lucios, flori albe, parfumate, de 4-5 cm diametru, gupate in inflorescente, iar inflorirea este tardiva (august). Aceasta specie precum si hibrizii obtinuti din ea sunt sensibili la ger.

Trandafiri cataratori – procesul de tundere

Taierea trandafirilor cataratori  trebuie sa fie realizata anual. Trebuie taiate toate crengutele uscate, dar si cele bolnave, pentru a-i permite  regenerarea trandafirilor. Atunci cand scurtam ramurile cu muguri, va trebui sa avem grija sa le retam cu maxim un centimetru mai sus de acestia. Intotdeauna taierea se va face deasupra unui mugur orientat spre exteriorul tufei.

Daca se lasa prea mult lemn uscat deasupra, este posibil ca planta sa fie predispusa la diverse boli, iar daca taiem mai mult din ea, riscam ca mugurii sa fie afectati.

Ramurile  care apar la baza trandafirilor altoiţi din portaltoi ( drajoni ) trebuie indepartate. Acestia se pot deosebi uşor de altoi prin aspectul lor diferit si prin faptul ca ies din radacini.

Trebuie facuta curatarea  ramurilor aflate la baza si continuata catre varf. In acest fel, se poate da si o forma tufisului, si aseza pe stalpi de sustinere, mai ales daca plantarea sa a avut loc in urma cu mai multi ani si nu sa intervenit deloc asupra lor.

Toamna nu se aplica taieri deoarece exista riscul ca planta sa fie afectata de ger, pornind din locul taierii.

Exista cateva aspect importante de care trebuie sa tinem cont cand taiem trandafirii cataratori:

  • Trandafirul urcator are nevoie de sustinere si toaletare corespunzatoare, regulat, pentru a fi pus in valoare
  • Tunderea (Curatarea) trandafirilor urcatori se face doar primavara dupa ce trece pericolul temperaturilor scazute
  • In cazul trandafirilor tineri se va inlatura doar lemnul uscat (ramurile si varfurile ce au murit in timpul iernii)
  • In cazul trandafirilor mai vechi de 3 ani se pot face si taieri estetice prin eliminarea ramurilor firave, sau prin taierea ramurilor in scopul stimularii indesirii ramurilor
  • Neaparat dupa realizarea taierilor trebuie asigurat un sistem de sustinere- cleme, scarite
  • Cea mai mare greseala la taierea trandafirilor urcatori o reprezinta taierea puternica a ramurilor similar ca le trandafirii normali de gradina
  • In cazul trandafirilor urcatori trebuie sa salvam cat mai mult din lemnul anului precedent
  • Exista ideea ca trandafirul urcator trebuie sa creasca similar platelor agatatoare, in realitate insa trebuie sa asemanam ca si tipologie de crestere a trandafirului urcator mai degraba cu vita de vie.

Pergole pentru trandafirii cataratori

Iubitorii de natura adora sa creasca plante pentru a spori frumusetea locuintei si gradinii lor. Acestia adopta metode diferite de crestere a florilor. Pergolele reprezinta o metoda des intalnita, estetica si functionala.

In construirea pergolelor specialistii folosesc lemn, bambus, metal. Astfel, creaza baza din lemn masiv iar golurile sunt umplute cu crengute mici pentru a crea un design interesant.

Pergolele pot fi construite in apropierea trandafirilor sau trandafirii pot fi crescuti si plantati ulterior langa pergola.  Pentru a face spatiul cat mai colorat se pot creste sub pergola plante cu flori diverse.

Pergola de la intrarea in curte reprezinta o poarta fermecata care te imbie cu parfum si culoare. Fiecare musafir va fi frumos primit si se va bucura de o mireasma imbietoare a florilor.

Pergola care ajunge in casa. Realizata langa un perete al casei aceasta conduce parfumul florilor de trandafir in interiorul locuintei, spre satisfactia beneficiarilor. Cine nu isi doreste miros de trandafiri in casa?

Pergola cu ax central reprezinta o modalitate eficienta de a decora gradina. Aceasta va reprezenta un punct de atractie atat pentru cei mari cat si pentru cei mici.

Perdeaua de trandafiri realizata din specii diverse, creaza intimitate, parfum, culoare tot cea ce ne dorim in gradina noastra. Este o alternativa potrivita pentru orice gard sau limita a unei suprafete. Incantati-va vecinul.

Indiferent de suportul pe care sunt fixati trandafirii raman flori magice. Acestea aduc beneficii fizice si mentale fiintei umane. Prezenta lor in orice gradina va crea contrast, culoare, farmec.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.