Anemonele. Surprizele colorate ale gradinii tale

ANEMONELE sunt  acele flori minunat colorate, supranumite și Floarea Paștelui, care nu infloresc niciodată mai repede de 13 martie și nici mai târziu de 10 mai (este perioada  sărbătorilor  pascale) .

Toate florile din specia anemone sunt originare din regiunile montane din jurul Marii Mediterane. Ele se remarca prin culorile lor foarte intense, de la rosu, la albastru și galben viu. Botanistul John Gerade, primul care a clasificat si stabilit detalii despre anemone, in 1597 consemna faptul ca petalele florilor roșii de anemone erau folosite pentru vopsirea oualor de Paste. De asemenea, anemonele sunt mai cunoscute si sub denumirea de floarea vantului, denumire ce provine de la faptul ca semințele sunt uaor spulberate de vant, datorita unor perisori pufosi care imbraca seminaele.

Anemonele sunt plante erbacee, perene cu frunze radicale si cu flori mari, asemanatoare macului, de diferite culori, care infloresc de obicei primăvara. Ele cresc in flora spontana, dar pot fi la fel de bine si cultivate ca plante decorative. Cea mai cunoscuta specie de anemona este A. coronaria.

A. coronaria , o planta tuberculata care are o rozeta de frunze  de culoare verde intens, asemănătoare frunzelor de pătrunjel. Tulpinile acestei specii sunt lungi, de 15 –20 cm, iar in varf au o floare mare de diverse culori si cu multe stamine. Cele mai des intalnite culori sunt nuantele de rosu, albastru, roz, violet sau alb. Exista de asemenea varietati cu floarea dubla, ale caror stamine din centru au fost inlocuite de un smoc de petale inguste.

Cum trebuie ingrijite anemonele?

Pentru a inflori si a fi sanatoase, anemonele au nevoie de un sol reavan, bogat in humus, bine drenat cu locuri partial umbrite. Radacina anemonelor se prezinta sub forma de rizom, iar tulpina simpla, cu frunze petiolate, se termina de obicei cu o singura floare. Plantarea acestora se face, de obicei, toamna iar rizomii trebuie rehidratati inainte de a-i pune in pamant. Este de montionat faptul ca florile nu cresc foarte inalte, in functie de specie variind de la 10, la 30 de centimetrii inaltime. Toate soiurile (cu mici si rare exceptii), infloresc primavara, iar vara plantele intra in repaus vegetativ.

Pentru a inflori si a creste, ele au nevoie de o temperatura de 10 grade Celsius in timpul cresterii, iar in timpul infloririi, aceasta ar fi indicat sa fie de circa 14-15 grade Celsius. Perioadele foarte calduroase nu sunt benefice pentru anemone, deoarece le fac sa scada numarul de flori.

Anemonele pot fi inmultite usor prin seminte sau prin diviziunea radacinilor tuberculi. Semintele de anemone au vitalitatea foarte redusa si trebuie semanate imediat dupa recoltare. La maturare, fructul, care are forma de capsula plesneste si atunci semintele se pot aduna inainte de a fi imprastiate de vant. Asa cum am mai spus, in luna iulie planta intra in repaus, frunzele se usuca si atunci se scot tuberculii din pamant, iar depozitarea se face in incaperi uscate si racoroase.

Daca sunt taiate pentru a fi puse in vaza, anemonele nu traiesc mult timp si asta datorita intolerantei la caldura.

In momentul in care le cultivati, trebuie tinut cont de faptul ca anemonele nu se inteleg prea bine cu narcisele. Substantele eliminate de narcise sunt extrem de daunatoare anemonelor. De asemenea, e bine de stiut faptul ca, uneori, anemonele mai sunt atacate de catre omizi. Frecvent, la anemone apar patarea frunzelor si fainarea.

Anemonele se uda moderat, mai ales pe perioada de vegetare.

Daca se planteaza intoamna, se acopera cu frunze peste iarna si pot inflori din aprilie pana in iunie, iar daca plantatul se face in primavara, inflorirea poate avea loc in octombrie.

Cultura fortata a anemonelor se poate face la sol, in sera sau pe parapet. Pentru fortat se folosesc mai mult cele provenite din specia Anemone coronaria. Plantarea tuberculilor se face din august pana in luna decembrie. Amestecul de pamant preferat este format din pamant de telina, mranita, pamant de frunze, turba si nisip. Plantatul in sera se face la 20/22 cm , mentinandu-se la o temperatura de 12 – 14 grade Celsius.

Pentru cultura la ghivece, se planteaza la 2, 3 centimetri adancime si apoi se duc in rasadnite. Cand plantele sunt in plina vegetatie, se administreaza ingrasaminte, se uda si se umbresc atunci cand razele soarelui sunt puternice .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.