Iasomia. Parfumul divin al gradinilor

Iasomia este un gen de arbusti din familia Oleaceae, care numara aproximativ 200 de specii, originare din regiunile tropicale si temperat calde are Lumii Vechi. In prezent, iasomia se cultiva foarte mult pentru flori, in gradina, sau ca planta de apartament. Majoritatea speciilor cresc catarandu-se pe alte plante.

Cum se planteaza

Originara din sudul Europei, iasomia este un arbust cu frunze cazatoare si care poate fi plantat cu usurinta in gradina.

Daca aveti  propria gradina nu ezitati sa plantati iasomie; este cunoscuta drept arbustul cu cele mai parfumate flori de vara si va veti bucura de o atmosfera feerica o lunga perioada.

Iasomia este o planta care iubeste lumina din abundenţa, iar locul in care este plantata sa nu fie ferit de razele soarelui. Soarele este cel mai bun stimulent pentru o mare productie de flori. Cu toate acestea, iasomia se dezvolta bine si la umbra. Acest arbust are nevoie si de mult spatiu pentru a creste si a se raspandi.

Din fericire pentru cultivatorii lui, arbustul de iasomie este foarte putin pretentios in ceea ce priveste tipul de sol. Aceasta creste in nisip, argila sau lut si tolereaza atat solurile alcaline, cat si pe cele acide. Cu toate acestea, cel mai bine se dezvolta in solurile moderat-umede. Are nevoie ca solul sa se dreneze bine pentru ca acest arbust nu suporta baltirea apei. Vara trebuie udata bine dar reamintim ca excesul de apa si baltirea in perioada de inflorire poate duce la pierderea bobocilor.

Ingrijirea iasomiei

Pentru cresterea iasomiei, folositi, la inceputul primaverii, fertilizator. Este, de altfel, cam singura perioada in care iasomia are nevoie de acest produs. In restul anului, arbustul parfumat nu va mai avea nevoie de ingrasaminte, decat in cazul in care are frunzele galbene, fapt care indica un deficit de nutrienti. In perioada de inflorire nu se fertilizeaza.

Iasomia se planteaza toamna sau primavara, are avantajul ca ea creste repede, fiind destul de viguroasa si poate fi modelata prin taieri. Taierile de corectare a formei si taliei plantei trebuie aplicate primavara devreme. Dupa ce trec florile iasomia trebuie tunsa din nou pentru a stimula inflorirea urmatoare.

Taierea de formare a iasomiei se face toamna, cand trebuie eliminate o treime din ramuri. De asemenea, ar fi indicat ca la inceputul verii sa lasati lastarii lungi sa fie ciupiţi pentru a stimula producţia de lastari tineri. Lastarii tineri sunt cei care fac cele mai multe flori, acesta fiind si motivul pentru care daca nu tunzi iasomia aceasta inceteaza in 2-3 ani sa mai faca flori.

Datorita faptului ca iasomia este plina de nectar, aceasta atrage diverse insecte, in special fluturii. Partea neplacuta este ca exista riscul sa fie puternic atacata de afide, asa ca sunt necesare tratamente preventive pentru indepartarea acestor insecte daunatoare.

Beneficiile iasomiei

Ati auzit fara indoiala ca in China ceaiul de iasomie este extrem de popular si ca este consumat aproape la orice masa. Chinezii apreciaza ceaiul de iasomie datorita gustului placut, aromei relaxante, dar si beneficiilor asupra sanatatii.

De multe ori, ceaiul de iasomie se consuma in combinatie cu ceaiul verde, tocmai pentru a-si potenta reciproc efectele benefice.

Un alt efect apreciat al iasomiei este cel sedativ. Datorita aromei placute dar si a uleiurilor volatile din compozitie, iasomia calmeaza, relaxeaza, reduce stresul si oboseala, si poate trata cu succes insomniile. Cu toate acestea, are si un continut moderat de cofeina, prin urmare consumarea ceaiului de iasomie seara dupa ora 18, poate avea exact efectul contrar si sa ne impiedice sa adormim.

Iasomia a fost folosita de medici si pentru calmarea starilor de sensibilitate nervoasa, de agitatie si de surescitare. Femeile bogate din secolul XIX o foloseau sub forma de uleiuri volatile, pentru a calma anxietatea, starile depresive si emotia excesiva.

Ceaiul de iasomie are si alte beneficii pentru sanatate, legate de imbunatatirea functiilor organismului. Scade colesterolul si regleaza tranzitul intestinal, calmand simptomele neplacute ale indigestiei. Multi specialisti sustin ca antioxidantii din ceaiul de iasomie ar putea opri dezvoltarea celulelor canceroase din organism, daca este consumat regulat.

Datorita efectului calmant si antiinflamator, poate calma durerile de cap, durerile articulare, reumatismul, oboseala si febra musculara, contractiile musculare si spasmele si poate trata intr-o anumita masura migrenele.

Cu toate acestea, ceaiul de iasomie nu este recomandat femeilor insarcinate si persoanelor cu afectiuni cardiace, din cauza continutului de cofeina. La fel, acest ceai este contraindicat pentru pacientii cu hiperaciditate gastrica sau ulcer. In plus, indiferent daca suferi de boli cronice sau nu, supradozele pot avea efecte adverse mai mult sau mai putin grave, ca dureri abdominale, varsaturi, somnolenta, disfunctii renale.

Iasomia, elexir al frumusetii

Numita de persi „yasmin”, adica „dar al lui Dumnezeu”, iasomia a fost folosita de-a lungul secolelor pentru parfumarea naturala a pielii si pentru efectele sale afrodoziace. Femeile arabe o adaugau in bai si isi aplicau pe corp ulei de iasomie. Ambele efecte sunt apreciate si in zilele noastre, cand iasomia a devenit unul dintre ingredientele esentiale folosite de parfumierii din intreaga lume si o planta regasita frecvent pe lista de ingrediente a produselor cosmetice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.