Clematita

Clematita este o planta agatatoare populara, care ofera gradinii sau terasei tale, inaltime si culoare pe tot parcursul sezonului. Exista o varietate imensa de clematite, cu flori de dimensiuni variabile si o gama de culori impresionanta.

Dupa ce ati admirat o clematita inflorita, veti intelege de ce aceasta planta perena usor de ingrijit a fost numita Regina Plantelor Agatatoare. Prin urmare, veti dori sa o plantati si in gradina voastra.

PLANTAREA CLEMATITEI

  1. Cand sa plantati:

Plantati la inceputul primaverii sau in perioada de toamna tarzie (dupa ce se retrage arsita verii). Acestea sunt perioadele optime de plantare astfel incat planta sa aiba suficient timp pentru a-si stabili radacinile inainte de sosirea caldurii de vara. Evitati plantarea ei vara, deoarece soarele puternic si caldura ridicata pot face dificila stabilirea plantei.

  1. Unde sa plantati:

Un prim criteriu in a alege locul perfect este marimea plantei la maturitate – trebuie sa ii oferiti suficient loc de a se intinde si suport pentru a se agata. Plantati intr-un loc insorit pentru tulpina si frunzele plantei, insa totodata radacinile si baza plantei trebuie sa beneficieze de umbra.

  1. Cum se planteaza:

Plantati clematis mai adanc decat majoritatea plantelor. Acest lucru va ajuta la incurajarea tulpinilor sa iasa din muguri adormiti, creand o baza mai puternica multi-tulpina. Udati bine dupa plantare. Aveti grija sa manipulati radacinile delicate – nimic nu va poate salva clematita daca radacinile sale sunt deteriorate in timpul procesului de plantare.

INGRIJIREA CLEMATITEI

Odata ce planta este in pamant, nu o deranjati si nu o miscati. Pastrati solul umed in primul an udand saptamanal in timpul sezonului de crestere. Nu lasati solul sa se usuce.

Fertilizati dupa plantare cu fertilizant lichid potrivit. In anii urmatori, fertilizati primavara cu un ingrasamant organic granular. Primavara, adaugati compost in jurul plantei. Fertilizarea in timpul infloririi poate avea un efect negativ si poate opri prematur inflorirea.

La plantele mai vechi, indepartati orice tulpina primavara care are 4 ani sau mai mult.

  1. Tundere:

La fel ca hortensiile, diferite soiuri de clematis sunt taiate in momente diferite. Unele infloresc pe lemn nou, iar altele pe lemn vechi.

Cheia pentru taierea corecta este cunoasterea tipului pe care il aveti. Daca nu sunteti sigur, cel mai bun plan este sa asteptati si sa vedeti cand incepe sa infloreasca, deoarece acest lucru va dicta cum si cand ar trebui taiat. Daca aveti indoieli, exista cateva reguli simple pe care va puteti baza: Nu taiati inainte de inflorire, nu indepartati tulpinile cu muguri in curs de dezvoltare si nu taiati niciodata in toamna, deoarece aceasta poate declansa o noua crestere care va fi susceptibila la daune de iarna. O taiere mai dura in primii 2 ani poate ajuta la incurajarea unei plante mai mult asemanatoare cu arbustul.

  1. Sol:

Clematis prefera solul usor alcalin, bogat si bine imbunatatit cu material organic. De asemenea, solul trebuie sa fie bine drenat.

  1. Udare:

In conditii normale, au nevoie de aproximativ un centimetru de apa saptamanal. In climate mai calde sau in timpul caldurii extreme, udati mai mult si mai frecvent; acest lucru va ajuta la mentinerea radacinilor reci.

  1. Suport/sustinere:

Asigurati-le clematitelor voastre un suport sau spalier, de care planta sa se poata agata, pentru a incuraja cresterea ascendenta.

  1. Boli si daunatori:

Bolile frecvente sunt ofilirea clematitei, mucegaiul, “rugina”, petele fungice si cancerele de tulpina.

Daunatorii clematitei includ afide, gargarite de vita de vie, melci, acarieni paianjen.

clematita
clematita mov
clematita tufis
clematis
clematis
clematis rosu

Va invitam sa cumparati si sa va bucurati de bulbi sanatosi, cu inflorire garantata, de la Bulbi Romania.

Te asteptam sa interactionam pe paginile noastre sau Linkedin de FacebookTwitterInstagram sau Linkedin .

De asemenea, va puteti abona la canalul nostru de Youtube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.