Plantarea, creșterea și înmulțirea clematițelor (clematisului)

Clematis, cunoscut sub numele de „regina viței de vie”, poate fi cel mai bine cunoscut pentru florile sale mari, purpurii sau divers colorate, în formă de stea. Descoperă din acest ghid când să plantezi clematis și cum să îngrijești această plantă –  plus alte sfaturi de îngrijire și sfaturi despre cum să înmulțești această plantă perenă c – care va înflori generații întregi!

Clematis

Există mai mult de 300 de specii și sute de hibrizi de clematite. Unele specii înfloresc primăvara; altele la mijlocul spre sfârşitul verii. Majoritatea clematițelor sunt rezistente la îngheț și sunt originare din America de Nord.

Florile sunt spectaculoase, unele flori ajungând până la 20 cm diametru! Aceste flori arătatoare sub formă de farfurioare, clopoței, tuburi, lalele, clopoței deschiși pot fi duble și semiduble. Florile sunt de obicei în nuanțe reci de violet sau roz, deși vin într-o gamă uimitoare de tonuri, inclusiv albastru, alb, magenta, galben și bicolor. De asemenea, multe soiuri de clematis sunt parfumate. (Cea mai parfumată specie este C. armandii.)

Clematițele apreciază un spalier, un stâlp sau o structură de cățărat. Păsările colibri, albinele și fluturii le adoră.

Clematiclematițelora se dezvoltă în plin soare – cel puțin 6 ore pe zi pentru o înflorire bună. Cu toate acestea, rădăcinile sensibile nu pot prelua căldura. Așadar, mențineți rădăcinile plantelor umede și acoperă-le cu mulci. Solul trebuie să fie afanat, bine drenat, cu un pH neutru. Înainte de plantare, amestecă solul cu o parte de compost sau gunoi de grajd putrezit, plus câțiva pumni de făină de oase.


Când se planteaza clematisul?

Plantarea în primăvara răcoroasă este în general mai reușită decât plantarea de toamnă

Plantează clematis în ghiveci oricând după ultimul îngheț de primăvară și înainte de primul din toamnă.

Șapă o groapă care are de aproximativ 2 până la 3 ori lățimea rădăcinii și câțiva centimetri mai adânc. 

Pentru păstra rădăcină la un loc răcoros se recomandă acoperirea cu mulci sau plantarea unor plante care să umbreasca solul unde este îngropată rădăcină clematisului. Clematisul trebuie să aibă rădăcina la  aproximativ 8 cm sub pământ.  Acest lucru va încuraja ramificarea și dezvoltarea tulpinilor în subteran.

Umple cu pământ, udă bine și mulcește pentru a menține rădăcinile reci și pentru a minimiza apariția buruienilor.

Pune un par sau o structura de cățărare pentru ca planda de clematis să creasca mare și viguroasă. Aceasta poate ajunge la 3 metri într-un an.

Creșterea clematisului

În zonele de munte, adaugă  mulci suplimentar în jurul plantei la sfârșitul toamnei pentru a proteja rădăcinile. Odată ce planta este în pământ, nu o deranja și nu o muta. .

Primăvara, fertilizează cu o emulsie lichidă de alge marine sau de pește. În anii următori, fertilizeaza cu un îngrășământ echilibrat, universal.

În fiecare primăvară împrăștie compost în jurul plantei (departe de tulpini).

Clematițele se taie în fiecare primăvară ținând cont de grupul din care fac parte:

Grupul I de clematis sunt cele care nu se taie deloc. Se îndepărtează doar părțile uscate ale plantei.

Grupul II de clematis au nevoie de tăieri la 1 metru înălțime.

Grupul III de clematis se taie la 30-60 cm distanță de sol.

Primăvara, taie părțile uscate, tăind deasupra mugurilor noi, care apar.

Pe plantele mai vechi, îndepărtează orice tulpină care are patru ani sau mai mult.

Tăierea clematisului în funcție de grupul din care face parte

Tundeți clematita pentru a ajuta înflorirea. Există trei tipuri diferite de clematis și trebuie să determini ce fel ai înainte de a le tăia. Tipurile cu tulpini lemnoase, cum ar fi Clematis Montana, înfloresc devreme pe tulpinile de anul trecut. Tunde plantele după înflorire pentru a îndepărta lemnul mort.

Clematisul aparține uneia dintre cele trei grupuri în funcție de dimensiunea florii și de timpul de înflorire.

Grupa 1: Tipurile cu tulpini lemnoase înfloresc pe tulpinile de anul trecut. Florile apar de la începutul primăverii până la mijlocul primăverii. Tunde dupa inflorire, daca dorești, pentru a îndepărta lemnul mort. Exemplele includ: C. armandii, C. alpine, C. ciroza, C. macropetula și C. montana.

Grupa 2: Florile duble și semiduble trebuie, de asemenea, tăiate mai sus. Ele pot înflori de două ori: în mai/iunie pe lemnul de anul trecut și mai târziu în an pe lăstari noi. Dar tundele după ce florile de primăvară se estompează; îndepărtează lemnul mort la sfârșitul iernii. Exemplele includ hibrizi: „Miss Bateman”, Lacul Sondesborough”, „Nelly Moser”, „Henry”, „Marie Boisselot” și „Elsa Spath”.

Grupa 3: Florile mari, arătatoare, care înfloresc vara și toamna sunt în creștere în anul curent. Tunde sever la sfârșitul iernii/începutul primăverii, lăsând două perechi de muguri pe fiecare tulpină. Soiurile comune includ C. viticella, C. recta și C. x jackmanii.

Clematis

Soiuri recomandate de clematis

Clematis armandii: cea mai parfumată specie; ciorchini de flori albe mari, în formă de stea, cu parfum de vanilie primăvara; are nevoie de sprijin solid.

Clematis „Lincoln Star”: are flori mari de, roz intens.

Clematis ‘Elsa Spath’: flori abundente, mari, unice, albastru-violet; înflorește la începutul și la sfârșitul verii. 

C. viticella ‘Betty Corning’: flori mov deschis, ca un clopot pe tot parcursul sezonului; are nevoie de sprijin solid.

C. heracleifolia: formă de arbust; flori mici, albastre, asemănătoare unei zambile la sfârșitul verii.

C. tangutica: floare abundentă, galbenă strălucitoare, în formă de clopot, de la mijlocul verii până la sfârșitul toamnei, cu capete de semințe arătatoare, mătăsoase; are nevoie de sprijin solid.

C. ‘Sweet Summer Love’: flori abundente, parfumate, mici, roșiatice-violet, în formă de stea din iulie până în octombrie; crește până la 12 picioare; rezistent la boli; foarte rezistent pentru a supraviețui celor mai grele ierni.

Tipurile arbustive sau erbacee pentru flori tăiate includ C. hexapetala, C. recta, C. heracleifolia și C. integrifolia.

Dăunători ai clematisului

Cea mai gravă boală se numește în mod obișnuit ofilirea clematisului. Este o boală a tulpinii/petele frunzelor cauzată de o ciupercă. Afectează în principal hibrizii de clematis cu flori mari.

Boli: Clematita este, de asemenea, susceptibilă la mucegai, rugină, pete fungice ale frunzelor și viruși.

Dăunători: afidele, gărgărițele de viță de vie, melcii, acarieni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.