Achită online cu cardul si beneficiezi de 5% reducere
Craita – Totul despre Craita
Craita, originala din America de Sud, mai exact Mexic, face parte din categoria florilor care s-au adaptat extrem de bine la clima din tara noastra. Nu este pretentioasa, iar îngrijirea ei presupune actiuni simple de ingrijire, care sunt la indemana oricui. Este una dintre cele mai raspandite flori, avand un miros puternic si o culoare care oscilieaza intre galben si portocaliu, uneori chiar rosu inchis. Aceasta infloreste de-a lungul intregii veri, chiar si pana in luna octombrie. In Romania, numele are o conotatie regala, am putea spune, reprezentând de fapt un diminutiv de la craiasa, sotia craiului.
Este o planta care doar in situatii exceptionale atinge inaltimea de 50 de cm, si face flori mici. De mentionat ca petalele ei sunt comestibile, oferind un gust aparte mancarurilor in care este asezonata dar si o culoare pronuntata. De obicei, este intalnita in gradini, alaturi de flori mai impunatoarea, dar chiar si in aceasta situatie, tot isi face remarcata prezenta. Nu este nevoie sa fie udata prea des, rezistând destul de bine in perioadele de seceta. Intre doua udari, sfatul specialistilor este sa se astepte ca pamantul sa se usuce.
Pe langa aspectul minunat si mirosul puternic, craita este utilizata cu succes si in medicina alternativa pentru tratarea mai multor boli. Spre exemplu este utilizata in lupta cu diabetul sau obezitatea dar si in tratarea hepatitei, furuncurilor sau bubelor. Datorita proprietatilor excelente cu care a fost inzestrata de catre natura, aceasta este parte componenta chiar si in anumite produse farmaceutice. Sa nu uitam ca o parte importanta a oamenilor de la tara o cultiva si in gradina de legume, datorita faptului ca mirosul pe care il emana inlatura prezenta daunatorilor, insectelor sau chiar parazitilor. Din acest motiv, este cunoscuta si ca doctorul gradinii. Acolo unde este plantata reuseste sa ofere sanatate tuturor legumelor care o inconjoara, tinand la distanta ceea ce le produce pagube.
Chiar daca nu sunteti adeptii medicinii naturiste, si nu doriti sa o utilizati in acest scop, este bine insa sa aveti in gradina sau in jardiniera ori ghivecele din casa, aceasta minunata floare. De retinut este ca vorbim despre o planta anuala, drept urmare toamna cand se ofileste este nevoie sa strangeti semintele si sa le plantati din nou in primavara care urmeaza. Evident puteti opta si sa lasati planta uscata in acelasi loc si sa sperati ca anul viitor va inflori. Sansele sunt realmente mari sa se intample asta daca va fi vorba despre o iarna blanda. In caz negativ, nu veti avea sorti de izbanda si floarea va disparea. De precizat ca, pentru o sanatate cat mai de durata este indicat sa se rupa frunzele uscate care pur si simplu ii iau din vlaga dar si mugurii care au crescut prea mult. In acest fel ajutati planta sa infloreasca la adevarata ei valoare.
Indiferent cu ce scop le cultivati dar si unde la veti pozitiona este bine sa luati seminte de la producatori de incredere care si-au castigat un renume pe piata de specialitate din Romania.