Achită online cu cardul si beneficiezi de 5% reducere
Cum ingrijim plantele de interior
Secretul menținerii unei plante de apartament în viață este să i se reproducă zona naturală de creștere, optimizand cantitatea de umiditate, lumină și apă. Vrei sa ai plante de interior perfecte? Afla principalele noastre recomandări:
1. Apa
Apa are multe scopuri fiziologice importante in viata unei plante, inclusiv cresterea ei si metabolismul. In general, ar trebui sa fiti mai atenti la udarea in exces decat la udarea prea rara; majoritatea plantelor de apartament prefera un sol mai uscat decat umezeala in exces. De obicei, plantele trebuie udate doar o data sau de doua ori pe saptamana si chiar mai rar, in lunile de iarna. O modalitate usoara de a verifica daca planta dvs. are nevoie de apa, este sa verificati pamantul la 2 cm adancime – daca este uscat, atunci planta are nevoie de apa.
2. Lumina
Toate plantele au nevoie de lumina pentru fotosinteza, insa cantitatea de lumina difera de la o planta la alta. Inainte de a alege o planta, trebuie sa va interesati daca se preteaza la conditiile de lumina ale apartamentului, casei sau camerei tale. Plantele de apartament care prospera in lumina indirecta cresc bine in apropierea ferestrelor orientate spre vest. Plantele care necesita lumina puternica, dar nu si soare direct se aseaza la cativa metri departare fata de ferestrele orientate spre sud. Plantele care supravietuiesc in conditii deosebit de umbroase, cu lumina slaba si infloresc in interior pot creste in ferestrele orientate spre nord si est.
3. Aerul
Plantele adora fluxul de aer, deoarece acest lucru este esential pentru respiratia si transpiratia plantei. La fel ca noi, plantele respira. In plus, fluxul de aer este important pentru eliminarea excesului de umiditate din plante. Puteti aseza un ventilator langa plantele de apartament pentru a circula aerul, evaporand excesul de umiditate si prevenind acumularea de praf pe frunze.
Caldura, umezeala si umiditatea pot declansa craparea unei samante si, in cele din urma, permite aparitia rasadului – abia atunci planta va cauta lumina.
4. Pamant
Un sol de ghiveci de buna calitate va ajuta la cresterea radacinilor plantelor, oferind echilibrul ideal de nutritie, aerare si absorbtie a apei. Magazinele specializate vand pamant de ghiveci universal, dar ori de cate ori este posibil, ar trebui sa alegeti un pamant de ghiveci specific plantei dvs. de casa. Solul este adesea folosit pentru a proteja radacinile plantei dvs., a oferi un mediu nutritiv pentru planta dvs. si pentru a ajuta la transportul aerului si apei la radacinile plantei.
5. Ghivece
Cand alegeti un ghiveci, fiti atenti la material, dimensiune si capacitatea de drenaj. Utilizati un ghiveci proportional cu dimensiunea actuala a plantei dvs. – cu un diametru de cel putin cativa centimetri mai mare decat masa radacinii plantei. Asigurati-va ca ghiveciul dvs. are o gaura de drenaj in partea de jos.
6. Fertilizanti
Pentru a obtine o crestere sustinuta si sanatoasa a plantelor de interior, fertilizati regulat pamantul din ghiveci. In general, fertilizati-va plantele de apartament o data pe luna, cand acestea cresc sau infloresc. Plantele nu trebuie adesea fertilizate in timpul perioadei de stagnare, dar este important sa stim cum le place plantelor sa fie fertilizate si concentratia de fertilizand necesara.