Cum sa crestem si sa ingrijim zambilele

Zambila, iacintul, ( Hyacinthus orientalis,) este o planta decorativa cu bulb, ce isi are originile in Orientul Mijlociu dar foarte raspandita in toata lumea.  Florile sale, grupate câte 5-10, pot avea cele mai diverse culori: purpuriu, violet, alb, roz, piersic, albastru, roșu, galben si portocaliu și miros puternic.

Varietatea, Hyacinthus Hispanica, are florile puțin mai rare si mai mari insa un parfum la fel de puternic. Bulbul zambilei poate sa depaseasca 19 cm in circumferinta, înflorește primăvara si are in general nevoie de un sol umed si cald.

Zambilele se dezvolta bine pe locuri insorite, pe soluri fertile, bine drenate. Se uda putin iar dupa ce acestea infloresc se inceteaza udatul. Se planteaza prin bulbi, ca sa iasa zambiluța anul viitor, insa daca doriti zambile din seminte, va trebui sa așteptati circa 5 sau 6 ani.

Plantarea

Zambilele sunt apreciate pentru parfumul lor intens si pentru a avea o gradina plina de culoare primavara trebuie plantate toamna in lunile octombrie – noiembrie, intr-un loc însorit cu pamant  bogat in substante nutritive. Zambilele sunt plante perene cu bulb de primavara, care, pe perioada sezonului rece, intra in repaus vegetative iar pe timpul iernii este de preferat sa fie acoperite cu frunze uscate sau paie.

Bulbul se planteaza la 15 cm adâncime si tot la 15 cm distanta unul de altul. Daca nu cumva pamantul este deja foarte uscat, nu e nevoie sa udati florile dupa plantare. Bulbii se scot din pamânt anual, dupa inflorire, si se pastreaza in locuri uscate si aerisite, inveliti in hartie groasa.

Bulbii de primavara sunt primele plante care infloresc in an, asa cum sunt narcisele, zambilele și lalelele.

Zambile in ghiveci

Zambilele pot fi plantate si in ghivece și ținute in apartament. Pentru a incetini inflorirea, ghivecele cu zambile trebuie mutate în locuri ferite de razele directe ale soarelui. Bulbii de zambile conțin toate elementele necesare dezvoltării plantei. Singurul element exterior de care are nevoie un bulb să se dezvolte este apa, nimic mai mult, insa nu trebuie udati în exces.

Chiar daca sunt in ghiveci bulbii de zambila, ca si oricare alt bulb in general, au nevoie obligatoriu de repaus si de o perioada de frig de minim 12 saptamani, si de aproximativ 4 saptamani de caldura pentru a (re)inflori.

Zambile in Ghiveci – Plantarea

Dupa trecerea perioadei de frig puteti sa plantati bulbii in ghivece in turba sau pamant. Calculati de la momentul plantarii cam 2-4 saptamani pana la floare, pentru a decide cand doriti sa ii aduceti la caldura. Floarea in sine va tine intre 2 si 4 saptamani, daca ii asigurati necesarul de caldură corect .

Zambile in Ghiveci – Crestere si Inflorire

Odata finalizata perioada de fortare, zambilele au nevoie de 2 – 4 saptamani pentru a dezvolta flori. Cand decideti ca doriti sa grabiti inflorirea, aduceti zambilele in ghiveci intr-un loc mai insorit si mai calduros.

Dupa ce floarea s-a ofilit , taiati tija acesteia si lasati doar frunzele verzi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.