Achită online cu cardul si beneficiezi de 5% reducere
Istoria florilor de crin
Crinul de gradina
Există între 80 și 100 de specii de crini (Liliaceae), iar majoritatea sunt originare din emisfera nordică din Asia, Europa și America de Nord.
Bulbii produc tulpini cu frunze și flori mari, dintre care unele sunt puternic parfumate.
Crinii au fost prețuiți de-a lungul istoriei pentru frumusețea și parfumul lor și servesc ca un simbol cultural important.
In timpuri stravechi
În mitologia greacă, crinul era floarea Herei, soția lui Zeus, și se presupunea că s-a format din laptele sânului ei.
În mitologia romană, Venus, zeița frumuseții, se presupune că era atât de geloasă pe frumusețea albă a florii, încât a făcut să crească un pistil uriaș din centrul acesteia.
Floarea de crin a fost considerată sacră în civilizația minoică, iar o imagine pictată a uneia datând din aproximativ 1580 î.Hr. a fost găsită în Creta.
În Biblie
Floarea este menționată atât în Vechiul, cât și în Noul Testament.
Crinul a devenit un simbol al purității și castității în creștinism și a devenit asociat cu Fecioara Maria.
Era, de asemenea, o reprezentare a morții și simboliza pierderea copiilor nevinovați și martiriul sfinților.
Explorarea crinului
În epoca victoriană, exploratorii europeni ai plantelor, în mare parte britanici, au străbătut globul după plante „noi” și au descoperit multe specii noi de crin.
Unul dintre ei a fost un medic irlandez devenit botanist și explorator, pe nume Augustine Henry.
La început, mai interesat de găsirea de plante medicinale în Orient, a devenit captivat de căutarea florilor exotice.
Portocaliul Lilium henryii, sau crinul lui Henry, poartă numele lui.
Un alt explorator de plante faimos a fost un englez pe nume EH Wilson, care a găsit atât de multe plante în China încât și-a câștigat porecla de „Wilson chinezesc”.
Una dintre cele mai notabile descoperiri ale sale a fost Lilium regale alb, crinul regal.
Crinul Pastelui
Crinul de Paște, Lilium longiflorum, este originar din Japonia. Producția în Statele Unite a început când un soldat din Oregon pe nume Louis Houghton s-a întors acasă din Primul Război Mondial cu câțiva dintre bulbi și i-a împărtit cu colegii grădinari.
Când a început al Doilea Război Mondial și sursele asiatice ale bulbilor au fost tăiate, crinul de Paște a devenit rar și scump.
Producția de crin american a crescut vertiginos. Până în 1945, 1.200 de cultivatori de crini erau în afaceri de-a lungul Coastei de Vest.
Hibridizare
Înainte de a fi hibridizați pe scară largă, crinii erau rari și puteau fi dificil de cultivat. Jan de Graaff, originar din Olanda, care a început Oregon Bulb Farms în 1934, a fost responsabil pentru mulți dintre hibrizii de încredere atât de populari pe piață astăzi.
De Graaff și-a început primele experimente cu crin în 1938, iar în 1941 a produs Enchantment, un crin de culoarea coralului, orientat în sus, pe care revista Horticulture l-a numit „cel mai faimos crin hibrid al tuturor timpurilor”.
Utilizări istorice
Deși crinul nu are o valoare farmaceutică reală, se credea că are calități magice. Textele medicale din epoca elisabetană recomandau folosirea crinului pentru a trata febra, rănile și artrita.
Bulbii de crin au amidon și au fost folosiți de mult timp în gătit în China. Sunt un ingredient frecvent în bucătăria locală din Shanghai.