Achită online cu cardul si beneficiezi de 5% reducere
Solarul pentru gradina
Solarul este solutia ideala daca vrei sa cultivi plante si legume direct in gradina ta. Indiferent de spatiul pe care il ai la dispozitie, poti sa construiesti un solar eficient si rezistent in timp, unde plantele vor fi protejate si se vor dezvolta armonios.
Solariile sunt structuri temporare. In primul rand pentru ca folia sau foliile transparente au nevoie de inlocuire periodica. In al doilea rand, pentru ca ele se pot muta de pe o parte pe alta a terenului sau demonta temporar atunci cand nu mai este nevoie de ele.
In general, solarul este o structură tip schelet, confecționat din lemn, PVC sau metal, schelet acoperit cu una sau două folii oarecum transparente si rezistente la ultraviolete. Structura este una simpla bazata pe niste tuburi curbate sau bare, in diferite forme si infipte in pamant, nefiind necesara fundatie sau amenajari speciale. Inauntru se formeaza o incinta inchisa ca un tunel capacit la ambele capete. Sursa de caldura este in totalitate de la soare, ceea ce a dat constructiei denumirea de solar, acesta neavand o sursa de incalzire alternativa soarelui.
De obicei, structura solarului nu este conectata la reteaua de apa, electricitate sau canalizare. Uneori, la solariile lungi, se instaleaza un fir temporar pentru alimentarea electrica a unui ventilator care mișcă aerul prin incinta sau se instaleaza un sistem de irigare. In alte situatii sunt temporar alimentate cu apa printr-un furtun de la un furtun.
Locul potrivit pentru amplasare
Rolul unui solar este de a crea un mediu potrivit pentru cultivarea timpurie a legumelor sau plantelor, astfel incat sa ne bucuram de ele mai devreme sau chiar sa rotim culturile astfel incat sa avem mai multe recolte de legume intr-un sezon.
Terenul potrivit pentru instalarea unui solar este cel ferit de vanturile puternice si care beneficiaza de lumina soarelui din plin. Locul in care construiesti solarul trebuie sa fie insorit si fara prea multi copaci in jur care sa impiedice patrunderea razelor de soare in solar. Solul trebuie sa fie fertil, nisipos si cu o concentratie scazuta de sare; in cazul in care solul nu are suficiente substante nutritive, poti completa cu pamant de padure sau cu marnita, care creste fertilitatea acestuia.
Terenul pe care se contruieste solarul trebuie sa aiba un nivel scazut de umiditate pe durata iernii si sa fie ferit de vant, ideala fiind amplasarea in apropierea paretelui casei, pentru solariile construite in curte sau la o distanta optima fata de copaci, in cazul cotructiei in camp. In plus, pentru protectia solarului impotriva vantului puternic cateva masuri de siguranta, precum ancorarea solida pe toate laturile solarului si ingroparea sau fixarea marginilor foliei cu paravane, rogojini sau crengi uscate, sunt absolut necesare. Un mic pont pentru cei ce acum se gandesc la construirea unui solar: terenul in panta faciliteaza scurgerea apei si pozitionarea pe un teren inalt va feri solarul de inundatii.
Avantajele unui solar
Dragostea de frumos te poate inspira sa cultivi o colectie de flori, poate vrei sa demonstrezi priceperea ta in a obtine cele mai gustoase rosii sau poate iti doresti sa incerci de o mică afacere cu răsaduri. Indiferent despre care este vorba, toate aceste lucruri si activitati le poti obține cu usurinta cu ajutorul propriului solar.
In solar se obtin de obicei mici culturi cu productii de legume proaspete in extrasezon, cu pana la 3-5 saptamani mai devreme fata de cutlura in camp, mai ales la speciile pretentioase fata de temperatura cum sunt: tomate, ardei, vinete, pepeni galbeni, fasole, etc.
Culturile infiintate in solarii au avantajul de a fi sunt ferite de intemperii, sunt esalonate pe o perioada mai mare de timp, terenul fiind de obicei folosit intensiv prin culturi succesive si asociate.
Cultura legumelor in solarii se practica atat toamna cat si primavara. Toamna se cultiva salata, spanac, ceapa verde iar primavara se continua cu specii termofile cum sunt tomate, ardei, vinete si castraveti.
O suprafata protejata temporar cu ajutorul unui solar, este un lucru posibil de obtinut atat in mediul rural cat si in mediul urban. Imaginatia, timpul, dorinta si educatia te vor ajuta sa folosesti un solar, ca hobby sau profesional, pentru satisfactia dorintelor tale !