Totul despre lalele

Laleaua  este un gen care cuprinde aproximativ 100 de specii de plante cu flori din familia Liliaceae. Sunt originare din sudul Europei, nordul Africii si Asia, din Anatolia si Iran.

Denumirea stiintifica a lalelelor, TULIPA, vine de la cuvantul persan toliban, care inseamna tulpan.

Plantarea bulbilor de lalele

Este recomandat sa plantam bulbii de lalele toamna tarziu sau primavara devreme. Inainte de plantare  etrebuie facuta o selectie a bulbilor si este indicat sa cuparam bulbi tratati termic, indepartandu-I pe cei stricati sau uscati. De asemenea, bulbii nu trebuie sa prezinte nici zgarieturi , taieturi sau zone moi.

Bulbii pot fi plantati toamna incepand cu 1 noiembrie in solar cat si in gradina dar si primavera la inceputul primaverii, in jur de 15 februarie.

In solar se planteaza toamna tarziu pana la 20 decembrie, recoltarea urmand a se efectua  din primele zile ale lunii ianuarie pana  spre finalul lunii martie.

In gradina se pot planta primavara sau toamna tarziu, in functie de conditiile climatice, la o adancime de 5 – 6 cm fara pericol de inghet sau pierderea materialului saditor.

In primavara laleaua plantata in gradina incepe sa infloreasca in a doua jumatate a lunii aprilie, sau depinde si cum este temperatura in anul respectiv.

Cum si unde se planteaza bulbii de lalele

Bulbii de lalele nu sunt pretentiosi fata de condiţiile de sol. Totusi se obţin rezultate mai bune intr-un pamant bine lucrat, argilo-nisipos, bogat în humus si cu o reactie neutra. Solurile nisipoase sau grele pot fi folosite numai in cazul in care li se aplica, in prealabil, anumite tratamente.

Terenurile destinate culturilor de lalele trebuie să fie expuse la soare, deci bine luminate si protejate de vanturile reci, sa aiba suprafata plana, fara adincituri in care sa stagneze apa, fapt care ar provoca apariţia bolilor criptogamice şi in consecinta, stricarea bulbilor.

Trebuie evitata vecinatatea constructiilor, gardurilor şi a arborilor, deoarece pe terenurile puternic umbrite, bulbii de lalele nu se dezvolta prea bine. Totusi, soiurile tardive de lalele pot fi amplasate la semiumbra unde infloresc mai indelung.

Lalelele nu suportă ingrasarea solului cu balegar proaspat inainte de plantare deoarece aceasta duce la putrezirea sistemului lor radicular. Cel mult ingrasarea se va face cu un an inainte, la planta premergatoare sau la ogorul negru. Chiar si cantitatile mici de balegar proaspat dauneaza.

Dupa efectuarea plantarii, terenul se acopera cu un strat de circa 8 cm de turba in stare umeda, care protejeaza bulbii contra inghetului, previne formarea crustei si reduce cresterea buruienilor.

Stafuri utile despre lalele

In primul rand, materialul saditor trebuie sa fie de calitate foarte buna. Bulbii de lalele sa nu fie vatamati, bolnavi sau putreziti.

Iubesc soarele, lumina, locurile insorite, calduroase. Cu toate acestea, chiar daca plantam bulbii de lalele la poalele copacilor, acest lucru nu le va deranja prea tare, deoarece, la vremea infloririi lor, umbra copacilor inca este rara.

Laleaua va suferi insa in locurile foarte umbroase, si, an dupa an, bulbii se vor dezvolta prost, micsorandu-se pana la disparitie. Tijele florale se vor lungi peste masura, iar florile  vor ramane mici, decolorate, fara vlaga.
Substratul/pamantul in care vor fi plantate lalelele este bine sa fie usor, bogat in elemente nutritive, bine afanat, permeabil la apa si aer. Pamantul argilos, greu, va fi amestecat cu turba, perlit  sau nisip, pentru a deveni mai afanat, permeabil.

Lalelele nu suporta excesul de apa, deoarece radacinile, neprimind suficient oxigen, vor incepe sa putrezeasca, se imbolnavesc si mor. Asa ca nu vom permite ca, in locurile unde avem lalele (bulboase in general), apa sa balteasca in urma ploilor sau a topirii zapezii.

Nivelul pH-ului trebuie sa fie 6,5-7 chiar 7,5. Un pamant acid (5,0-5,5) va trebui ameliorat cu faina de oase, dolomita, var sau cenusa. Intr-un pamant acid lalelele se dezvolta foarte prost, se imbolnavesc si, in timp, dispar.

Cum ingrijim lalelele

Udarea mai intensa se face doar in perioadele de seceta. In perioada de inflorire, planta are nevoie de un aport de apa mai consistent, astfel ca, vom uda lalelele cam de 2 ori la 10 zile. Din momentul incetarii infloririi le putem uda si mai rar. Mare grija cand  udam, deoarece apa, care accidental cade pe  flori, poate duce la patarea lor si chiar la instalarea fungilor.

De preferat pentru hranirea lalelelor sunt cenusa, macerat de buruieni, compost. Daca se foloseste gunoi de grajd, mranita sau/si gunoi de pasare, acesta se va incorpora, in cantitate mica, primavara, devreme, chiar pe zapada netopita, inainte de rasarirea lalelelor.

Lalelele necesita afanarea sistematica, mai ales dupa ploaie, pentru preintampinarea formarii crustei de pamant; daca oxigenul nu ajunge la radacini, bulbii de lalele se vor sufoca, existand pericolul mucegairii si, fireste, al imbolnavirii bulbilor.

Mici secrete din batrani

Este bine ca pe fundul gropii/lacasului/brazdei de plantare pentru lalele sa punem 1-4 hamsii, sau orice peste mic (nu din conserva!), coada sau cap de peste. Potasiul eliberat in urma descompunerii va hrani bulbii si va face ca florile sa fie mai frumoase, mai viu colorate. Totodata, mirosul intepator va alunga daunatorii (coropisnitele, soarecii de camp, etc), implicit cartitele.

Teoria spune ca, bulbii de lalele, an de an trebuie scosi, uscati si replantati in alte locuri. Numai ca, replantarea pe locul initial se poate face doar o data la 2-4 ani, iar daca este vorba despre o gradina de mici dimensiuni, acest lucru este foarte complicat. In acest caz exista doua solutii: 1 – vom planta bulbii in recipiente si 2 – vom risca sa nu scoatem bulbii de lalele cativa ani la rand.

Daca, totusi, ne hotaram sa-i scoatem, acest lucru trebuie facut cu grija: bulbii de lalele se scot cand frunzele sunt vestede si ingalbenite. Scoatem cu grija, fara sa-i vatamam, ii curatam de resturi si de pamant si-i punem la uscat intr-un loc ferit de soare si curenti de aer, cu temperatura, de preferat, constanta (22-25 grade).

Dupa ce s-au uscat,  bulbii de lalele vor fi depozitati in locuri intunecate, racoroase si uscate (de preferat 10-12 grade), in cutii cu perforatii, pungi de hartie ori saculete de panza, fiecare soi cu eticheta sa. Bulbii de lalele se vor verifica sistematic, pentru a nu avea surpriza sa se strice pana la plantarea din octombrie.

Lalele – boli si daunatori

Cele mai intalnite cauze ale imbolnavirii  sunt: materialul saditor de provenienta dubioasa, plantarea in substrat acid, greu, argilos sau cu umiditate foarte mare (balteste apa), aplicarea de ingrasamant natural nematurat, plantarea bulbilor de lalele pe locurile in care s-au cultivat  alte bulboase (inclusiv carofi), bulbii nu au fost tratati dupa scoaterea lor din pamant, sau/si pastrarea/uscarea necorespunzatoare inainte de plantare, plantarea prea aglomerata (deasa).

Bolile lalelelor sunt provocate de: virusuri, bacterii, ciuperci si este de preferat ca, in situatia in care descoperim ca exista lante bolnave, sa le indepartam de langa cele sanatoase si sa tratam preventive zona invecinata.

Lalelele sunt flori deosebite, variate care aduc prospetime si culoare in orice gradina sau ghiveci. Ele poti fi plantate din toamna sau la final de februarie, lalelele vor înflori chiar de Florii, după 15 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.