Bujorul. Bijuteria oricarei gradini

Bujorul este o planta rustica prin excelenta, care infloreste de la inceputul primaverii, pana toamna, in valuri, zeci de ani. Daca sunt plantati corect, in solul potrivit, bujorii de gradina vor creste singuri, doar cu apa de ploaie, caldura si lumina si te vor bucura toata vara. Au flori luxuriante, inalte si rezistente.

Culoarea florilor de bujori variaza de la alb pana la roz, rosu, visiniu, coral si chiar galben. Exista varietati bicolore, cu nuante palide sau cu stamine aurii ori de alte culori contrastante.

Multe flori isi schimba culoarea de cand se deschid si pana se scutura; astfel, florile din aceeasi tufa dau impresia ca aceasi planta are boboci de nuante diferite.

Foliajul bujorului variaza considerabil in ceea ce priveste inaltimea si textura. Varietatile mai pitice ating inaltimi de 35 de cm, insa majoritatea ajung la 90 cm. Culoarea foliajului variaza de la verde deschis, oliv, pana la verde inchis, stralucitor. Un lucru interesant este ca frunzele sunt unice pentru fiecare planta. Primavara, la unele varietati frunzele sunt deschise la culoare sau au tente rosiatice, dar in timp acestea se inchid, ajungand la maturitate sa aiba o nuanta verde inchis. Frunzele au mai multe forme – asemenea ferigii sau lunguiete si late.

Varietati de bujor

Bujorii sunt plante care se gasesc in diferite specii si varietati de talie mica, mijiocie sau arbustiforme, cu flori parfumate inconfundabil, simple sau involte (batute).

Bujorii se clasifica in 3 categorii: unii infloresc la inceputul sezonului, unii la mijloc si altii tarziu. Astfel, pentru a avea bujori infloriti in gradina pe toata perioada calda, alege varietatitile potrivite.

Specii de bujor

Exista numeroase specii ce alcatuiesc familia bujorului (familia Paeoniaceae), dintre care cea mai cunoscuta este bujorul de gradina Paeonia officinalis .

Paeonia lactiflora ajunge la 90- 100 de cm, inaltime. Tufa este ramificata in partea superioara, frunzele sunt de culoare verde inchis, florile au un parfum deosebit.

Paeonia humilis are frunzele lucioase, infloreste primavara, florile sunt mari, de culoare rosie sau galbena.

bujor rosu
bujor peony roz
peonie bujor galben

Cum se planteaza bujorul

In primavara, bujorii nu au nevoie neaparata de apa, dar au nevoie sa fie feriti de baltirea apei, pentru ca radacinile lor sunt foarte sensibile si planta moare in cateva zile daca este exces de apa.

Solul trebuie fertilizat toamna, inainte de inghet si primavara inainte sa rasara. Planta nu se atinge cu ingrasamant iar fertilizarea se realizeaza doar pe solul din jurul plantei.

Bujorii de gradina nu trebuie rupti dupa ce infloresc, pentru ca nu vor mai creste si nici nu vor mai inflori. Florile bujorilor pot fi rupte, doar dupa ce acestia infloresc de cateva ori, dar niciodata in primii 2-3 ani.
Bujorii de gradina cresc repede, astfel ca semanati  toamna vor face flori in mai iunie, anul urmator, dar numai daca nu balteste apa, daca au soare si daca pamantul este bine afanat.

Bujorii de gradina – Cand si cum ii plantam

Ideal bujorii de gradina se planteaza la inceputul toamnei, din septembrie pana la mijlocul lui octombrie. Plantati toamna bujorii au timp sa-si formeze reteaua de radacini si sa explodeze in primavara urmatoare. Bujorii de gradina pot fi plantati si la inceputul primaverii, dar atunci este recomandat sa folosesti rasaduri.

Cand plantezi bujorii de gradina este recomandat sa nu inghesui plantele pentru ca altfel, se va stopa dezvoltarea radacinilor. Alege un loc luminos, pentru ca bujorii au nevoie de cel putin 6-8 ore de soare pe zi.

Locurile cele mai indicate pentru cultura bujorilor sunt spatiile largi, insorite, locuri ce permit plantei sa se desfasoare liber. Locurile umbrite sau cele din apropierea copacilor sunt total nepotrivite stilului de vita al bujorului.

Daca este amplasat nepotrivit bujorul fie va inflori anemic, fie nu va inlfori deloc si va muri. Trebuie mentionat ca popularitatea bujorilor se datoreaza si vivacitatii lor, avand nevoie doar de un sol de calitate medie.

Ultima conditie este sa afanezi bine pamantul in care ii vei planta si sa ai grija sa-l sapi intre randuri o data pe an, pentru ca bujorii de gradina au nevoie de un sol bine afanat.

Este de preferat sa fie la adapost de vanturi puternice, asa ca cel mai bine ii plantezi pe langa garduri insorite sau la marginea gradinii. Dupa plantare trebuie udati de cateva ori, recomandat in miezul zilei cand este mai cald.

Poti stimula productia de flori daca rupi frunzele. Oricum bujorii de gradina au frunze multe, asa ca, daca rupi frunze circulatia aerului este imbunatatita iar apa din sol este mai bine gestionata. Bujorii de gradina infloresc in primul an dupa plantare, dar fac mai multe randuri de flori abia din al treilea an de viata.

Cum se ingrijeste bujorul

Ingrijirea bujorului necesita o atentie deosebita. Bujorul este prin excelenta o planta rustica, asa explicadu-se si faptul ca se mentine si in momentul de fata in stare salbatica in Asia, Europa si America.

La noi, in mai multe zone ale tarii, sunt protejati prin lege, iar in perioada infloririi se tin adevarate serbari campenesti traditionale, in semn de respect pentru nobletea si tenacitatea lor.

Cu toate acestea, cel mai adesea dupa ce se trece floarea, bujorii sunt neglijati ori din uitare, ori din necunoastere.

Cateva date foarte importante privind tehnica de cultivare si ingrijirea bujorului. Daca nu sunt respectate, bujorii nu infloresc!

  • Cea mai buna perioada pentru plantarea bujorului este inceputul toamnei, din septembrie pana la mijlocul lui octombrie. Astfel, planta va avea suficient timp sa se aclimatizeze pe timpul iernii.
  • Bujorul poate fi plantat si la inceputul primaverii, avand grija sa astepti ca substratul sa se incalzeasca suficient (mai). Daca bujorul este achizitionat in ghiveci, atunci plantarea se poate face oricand, incepand cu luna mai pana toamna, in octombrie.
  • Tufele de bujori se amplaseaza in spatii insorite sau, in caz de forta majora, in locuri semiumbrite, dar aerisite. Este bine sa nu fie plantati in apropierea imediata a zidurilor casei, gardurilor compacte sau a pomilor.
  • Solul cel mai bun este cel argilos imbogatit cu mranita bine putrezita, cu un drenaj normal, fara apa stagnanta.
  • Mentine solul din jurul tufelor liber si afanat;
  • Fertilizeaza anual cu mranita sau pamant de frunze bine descompuse – plantele se vor fortifica, devenind mai rapid puternice si chiar daca vei avea probleme cu aparitia unui procent mai mare de buruieni, merita efortul.
  • Cat sunt inca in faza de boboci, se vor instala sisteme de sustinere a tijelor florale care se apleaca pana la pamant sub greutatea proprie.
  • Udarea nu trebuie neglijata in cursul verii, mai ales in iulie-august, cand plantele isi formeaza mugurii florali incipienti pentru anul urmator.
  • Radacinile de bujori nu se deranjeaza, decat la 4-5 ani de la plantare si numai daca este nevoie, pentru ca inflorirea va avea de suferit o perioada mai indelungata, atat cantitativ, cat si calitativ.
  • Daca se doreste inmultirea prin divizarea tufei, atunci este de preferat ca aceasta operatiune sa se faca toamna, in septembrie-octombrie, cu mare atentie la mugurii subterani, care sunt fragili.
  • Fiecare radacina recoltata pentru inmultire trebuie sa aiba cel putin doi asemenea muguri bine dezvoltati. Plantarea nu se face mai adanc de 5-10 cm, nici macar in zonele mai geroase, deoarece intarzie inflorirea cu 2-4 ani. Unde este cazul, dupa plantare, se va face o musuroire usoara cu mranita sau pamant de frunze, iar primavara se niveleaza la loc.
  • Nu se taie frunzisul bujorului dupa inflorire; daca tufa este bine ingrijita, frunzele sunt chiar estetice mult timp, iar hranirea radacinilor este asigurata continuu, fortificand planta. Se pot inlatura numai tijele uscate si portiunile ofilite sau rupte.
  • Fertilizarea bujorilor nu se face in exces, cu cantitati mari de nitrogen deoarece produce efecte negative si dauneaza sau chiar distruge planta. Se recomanda adaugarea compostului pe pamant, primavara, in jurul tulpinilor tinere.
  • Durata florilor este influentata de ruperea bobocilor. Acestia trebuie lasati pe tufa pana se maturizează .

Nu uita, bujorul de gradina este destul de rezistent la boli si daunatori, dar manifesta sensibilitate la nivelul radacinilor, care nu trebuie deranjate decat in cazuri speciale.

Va invitam sa cumparati si sa va bucurati de bulbi sanatosi, cu inflorire garantata, de la Bulbi Romania.

Te asteptam sa interactionam pe paginile noastre sau Linkedin de FacebookTwitterInstagram sau Linkedin .

De asemenea, va puteti abona la canalul nostru de Youtube.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.