Irisul sau stanjenelul este o planta de o frumusete deosebita si, in acelasi timp, foarte usor de cultivat, tocmai de aceea este cunoscut si sub denumirea de ”orhideea saracului”. Numit dupa zeita greaca a curcubeului, irisul coloreaza gradinile primavara si vara.

Afla notiunile de baza despre plantarea, cresterea si ingrijirea florilor de iris

1. Categorii de irisi

Irisii pot fi impartiti in doua mari grupe, astfel:

  1. Irisi cultivati din bulbi – Acest grup include hibrizii olandezi si Iris Recticula. Sunt plante ale caror frunze se usuca dupa perioada de inflorire si intra intr-o faza inactiva vara. Acest tip de irisi tind sa infloreasca mai devreme decat soiurile rizomatoase.
  2. Irisi cultivati prin rizomi – Sunt plante perene cu inflorire primavara, cu rizomi care se raspandesc in fiecare an. Prin urmare, trebuie urmariti pentru a le limita dezvoltarea.

2. Perioada de plantare:

Plantarea bulbilor sau rizomilor de iris se face incepand cu sfarsitul verii pana la finalul toamnei, pentru a le permite sa isi dezvolte radacinile inainte de sfarsitul sezonului de crestere.  La irisii cu bulbi, se recomanda plantarea toamna, din septembrie pana in decembrie sau primavara (martie-mai) – desi este mai putin recomandat. La irisii cu rizomi, inmultirea se face la inceputul primaverii sau la inceputul toamnei (in luna septembrie).

3. Sol si zona de plantare:

Alegeti o locatie insorita pentru irisii dvs. Acestia pot tolera doar jumatate de zi de soare, dar nu este ideal. Fara suficienta lumina, irisii vor creste, insa nu vor inflori. Cele mai multe tipuri de irisi prefera solul mediu-fertil, neutru spre usor acid, bine drenat. Straturile ridicate sunt ideale pentru cresterea irisului, deoarece ofera drenajul bun necesar.

4. Perioada de inflorire:

Majoritatea irisilor vor inflori primavara sau in prima parte a verii. Soiurile pitice tind sa infloreasca mai devreme in primavara, pe cand soiurile mai inalte infloresc primavara tarziu si vara.

5. Intretinere:

Taiati tulpinile dupa inflorire, dar lasati frunzele intacte, astfel incat sa poata continua sa adune si sa stocheze nutrienti si energie pentru a fi depozitati pentru sezonul urmator. Bulbii de iris se scot din pamant vara, se curata si se depoziteaza in spatii uscate si bine aerisite, pana la plantarea din toamna.

6. Ingrasamant:

Aplicati un ingrasamant cu continut scazut de azot, cu o luna inainte de inflorire. De asemenea, se continua fertilizarea irisilor si in perioada de crestere si inflorire, cu solutii lichide pentru plante decorative cu flori.

7. Udare:

Irisii au, in general, necesitati scazute de apa odata inradacinati, dar pot avea totusi nevoie de un supliment de apa, daca solul este neobisnuit de uscat, chiar inainte de inflorire. Udarea in exces a irisilor, poate determina putrezirea bulbilor sau rizomilor.

8. Toxicitate:

Irisul este toxic pentru animalele de companie, bulbul fiind partea cea mai toxica.  Toate partile irisului pot provoca disconfort sever daca sunt ingerate. Manusile ar trebui purtate atunci cand se manipuleaza plante de iris, rizomi sau bulbi, deoarece seva poate provoca iritarea pielii.

9. Boli si daunatori:

Chiar daca irisii sunt considerati a fi destul de nepretentiosi privind conditiile de crestere, ei pot fi atacati de diversi daunatori si pot fi afectati de bolile bacteriene, fungice sau virale. Muste albe, melci, afide si nematode pot fi, de asemenea, o pacoste.

Descopera gama noastra de IRISI!

Iris mov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.