Achită online cu cardul si beneficiezi de 5% reducere
Sfaturi utile pentru alegerea și plantarea bulbilor de toamnă
Florile sunt modul naturii de a ne spune că totul va fi bine, că ploile și chiar viscolele, vieții sunt necesare pentru o creștere și o înflorire spectaculoasă. Însă, trebuie să ținem minte că la fel cum florile de primăvară trebuie sădite de toamna, așa și succesul trebuie ,,sădit’’ la timpul potrivit pentru a înflori.
Ce flori trebuie să plantăm toamna pentru a avea o primăvară cât mai colorată?
Așa numiții bulbi de toamnă, sunt reprezentați de: lalele, narcise, zambile, ghiocei, iriși, brândușe , eranthis, muscari (zambile struguraș), Camassia (zambila indiană), crinul și ceapa decorativă.
Lalelele sunt unele dintre cele mai apreciate flori de primăvară. Acestea pot avea o largă varietate de culori, roșu, galben, mov, alb, negru ș.a.m.d. Acestea au o varietate de semnificații, iubire, prietenie, respect. Nu sunt deloc pretențioase și se plantează începând cu finalul lunii septembrie până în noiembrie sau chiar decembrie, dacă solul nu îngheață.
Narcisele se vor potrivi perfect în orice grădină deoarece sunt colorate, parfumate și ușor de îngrijit. Narcisele semnifică atât fertilitatea, renașterea, prietenia , cât și iubirea neîmpărtășită sau interzisă. Pot fi plantate începând cu mijlocul lunii septembrie până la finalul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie (dacă temperaturile sunt blânde).
Zambilele sunt simboluri ale gingășiei, prieteniei, iubirii și respectului. Mărturisesc că acestea au fost florile copilăriei mele și că mireasma lor îmi amintește și azi de școala primară. Pentru a se dezvolta armonios trebuie plantate într-un loc însorit, cu umiditate moderată. Pot fi plantate începând cu mijlocul lunii septembrie și până la finalul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie (dacă temperaturile sunt permisive).
Ghioceii simbolizează inocența și renaștere naturii, fiind considerați vestitorii primăverii. Trebuie plantați în luna septembrie, dar nu este târziu nici dacă realizați această operațiune în luna octombrie. Au nevoie ca pe timpul iernii să fie acoperiți de un strat de zăpadă.
Irișii (Stânjeneii) sunt simboluri ale înțelepciunii, nobleței (violet și albastru), inocenței (alb) și pasiunii (galben). Irisul preferă soluri umede, dar bine drenate. Se plantează începând cu finalul lunii septembrie până în noiembrie sau chiar decembrie, dacă temperaturile nu scad sub 0 grade.
Crinii au un aspect elegant și o mireasmă pe măsură. Originari din China și Japonia, crinii reprezintă un simbol al regalității, tinereții și renașterii. Pot fi semănați fie la începutul toamnei, fie primăvara, în perioada aprilie – mai. Crinii de grădină au nevoie de sol drenat și fertil. Îi puteți planta atât în zone însorite, cât și în zone cu puțină umbră.
Brândușele au fost iubite de către poporul nostru încă din cele mai vechi timpuri, iar de aceea în jurul lor s-au creat numeroase legende, precum legenda Sfântului Valentin. Perioada în care trebuie plantate este octombrie – jumătatea lunii noiembrie. Locul ideal pentru plantarea acestora trebuie să fie însorit sau parțial însorit și să dreneze bine apa.
Ceapa decorativă (Allium) va adăuga cu siguranță un strop de culoare în grădina ta. Acestei plante nu îi priește solul umed sau umbra, dar iubește locurile însorite. Luna ideală pentru plantare este octombrie , pentru a avea timp să ierneze. Nu necesită îngrijiri speciale.
Aconitul de Iarnă (eranthis) este foarte apreciată datorită cultivării ușoare și culorii vibrante. Are o rezistență mare la frig, momentul ideal pentru plantare fiind iarna târziu, înainte de îngheț. Semnifică speranța și renașterea deoarece răsare în același timp cu ghiocelul.
Sfaturi utile pentru plantarea bulbilor de toamnă!
1. Acordați o atenție sporită mărimii bulbilor. În general, bulbii trebuie să fie plantați la o adâncime egală cu 3 x înălțimea bulbului. De exemplu, daca un bulb de zambilă are o lungime de 8 cm, acesta trebuie plantat la o adâncime de 3 x 8 = 24 cm . Dacă bulbul va fi plantat la o adâncime prea mare nu va mai răsări, iar dacă va fi plantat la adâncime prea mică va îngheța.
2. Pentru un aspect cât mai plăcut, evitați plantarea florilor, precum lalelele și zambilele, în linie. În schimb, plantați-le astfel încât să formați mici ,,buchete”. Un ,,buchet’’ ar trebui să conțină cam 5-6 flori plantate la distanțe corespunzătoare corespunzător.
3. Plantați la distanță corespunzătoare bulbii. În cazul în care bulbii nu vor fi plantați la distanțe corespunzătoare, există riscul de a nu mai răsări și de a nu putea fi scoși din pământ cu ușurință. Distanța dintre bulbi trebuie să fie, în general, este aceeași cu cea de adâncime. Deci, dacă plantăm zambile cu bulbi de 8 cm, spațiul dintre bulbi trebuie să fie de 24 cm.
4. Trebuie să fim atenți la prețul bulbilor. Dacă prețul este unul mult mai mic decât prețul la care se vinde în mod normal bulbul, poate fi vorba de flori mai mici sau chiar de bulbi cu o calitate nu foarte bună.
Nu trebuie să fii un grădinar profesionist pentru a-ți crea o grădină de vis! Spune-ne în comentarii care este floarea ta favorită și de ce. Nu ezitați să ne împărtășiți sfaturile voastre cu privire la grădinărit!