Top Gradini Botanice in Romania

O oaza de verdeata cu o multitudine de culori si un miros imbietor se regasesc in toate gradinile botanice din lume. Si tara noastra se poate lauda cu mai multe astfel de locatii care pur si simplu iti taie respiratie.

Din pacate, din cauza ca nu au fost mediatizate, ele nu sunt foarte cunoscute de catre romani. In cadrul articolului de astazi, vom incerca sa facem un top 5 al celor mai frumoase astfel de locatii.

Toate aceste gradini sunt populate de plante atat autohtone cat si de peste hotare care au reusit sa se adapteze la clima din Romania. Plimbarea printr-o astfel de locatie este o reala incantare pentru ochiul oricarui vizitator. Fie ca au fost create in scop stiintific sau in scop recreativ, toate gradinile botanice din Romania sunt atent ingrijite de catre specialisti in horticultura care reusesc, datorita vastelor cunostinte in acest domeniu, sa mentina toate plantele intr-o perfecta amonie cu natura. Important de mentionat este faptul ca, in astfel de locuri, este strict interzis accesul pe iarba. Motivul este simplu: fiind vorba despre o gradina botanica exista sanse foarte mari ca in orice zona cu iarba sa fie plantate flori in stadiu incipient. Acesta este un aspect pe care nu foarte multi romani il cunosc, drept urmare pun la indoiala cu usurinta recomandarile horticultorilor in acest sens.

Si pentru ca am reamintit anterior ca numarul gradinilor botanice din tara noastra este destul de mare, insa foarte putine sunt cunoscute, vom prezenta mai intai gradina botanica din capitala Romaniei. Situata in cartierul Cotroceni, aceasta fastuoasa gradina se intinde pe o suprafata de circa 17 hectare, dintre care 4000 de mp sunt acoperiti doar de sere. In prezent, aceasta este denunita dupa botanistul Dimitrie Brandza cel care s-a ocupat de mutarea acesteia pe actualul aplasament. Gradina botanica din capitala are sub obladuirea sa peste 10.000 de plante din diverse colturi ale lumii, printre care 5000 sunt incadrate in categoria plantelor exotice. O adevarata bijuterie a naturii!

Tot la capitolul o oaza minunata de verdeata se situeaza si gradina botanica din Arad. Aceasta se regaseste in comuna Macea, la circa 35 de km de binecunoscutul oras. Are o suprafat de 21 de hectare fiind folosita in mod special pentru studiu, deoarece apartine Universitatii Vasile Goldis.

Gradina botanica din Cluj Napoca poarta numele intemeiatorului ei, Alexandru Borza, care a decis infiintarea ei in anul 1920. De atunci si pana in prezent, a reusit sa fie o baza educationala reprezentativa pentru studentii Universitatii Babes Bolyai. peste 10.000 de plante din intreaga lume sunt adapostite pe circa 14 hectare.

O alta gradina botanica impresionanta este situata in orasul Jibou, din judetul Salaj, fiind infiintata de Vasile Fati, in anul 1968. O adevarata comoara, aceasta se intinde pe 24 de hectare si ocupa spatiul de agrement al castelului medieval Wesselenyi.

Nu in ultimul rand, in topul nostru, mentionam si gradina botanica adapostita in parcul Rasvan Angheluta din orasul Galati. Deschisa in cursul anului 1990, ocupă o suprafata de 18 hectare, putand sa se mandreasca printre altele cu peste 300 de soiuri de trandafiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.